Slavné pražské vily

Slavné pražské vily
Předseda první československé vlády Karel Kramář (1918 až 1919) si svou vilu, kterou věnoval především své milované ženě, postavil na impozantním místě s výhledem na celou Prahu i Pražský hrad.
Vilu pro premiéra Karla Kramáře navrhl rakouský architekt Bedřich Ohmann (1858 až 1927), který v Praze projektoval první secesní objekty. Pro vilu vybral impozantní místo nad Vltavou, na jedné z nezastavěných hradčanských bašt.
Projekt střešovické vily objednal u svého kolegy ze Spolku výtvarných umělců Mánes, architekta Otakara Novotného, malíř a grafik Václav Špála (1885 - 1946).
Jedinou stavbou v pražské výstavní kolonii rodinných domů na Babě, na jejímž projektu se podílel zahraniční architekt, byla vila stavebního inženýra Jiřího Paličky a jeho manželky Emilie. Původní plán vily vypracoval roku 1928 holandský levicový architekt Mart Stam (1899 - 1986), který svými radikálními funkcionalistickými stanovisky ovlivnil na přelomu 20. a 30. let směřování mezinárodního avantgardního hnutí. Vnitřní zařízení vily navrhl architekt Ladislav Žák.
Foto: Foibos
Věra Tůmová
10. 2. 2012 14:16

Praha - Nejslavnější rodinné vily se letos představí v pěti městech České republiky. Výběr snímků vychází z publikace Slavné vily Čech, Moravy a Slezska a představuje nejlepší příklady vilového bydlení v historii a nejlepší práce českých architektů. Výstavu pořádá agentura Foibos a Hypoteční banka.

 

Právě se děje

Další zprávy