Před odjezdem na dovolenou zabezpečte svůj domov

Andrea Berniová
3. 7. 2013 16:40
Na bezpečnostní okna, dveře a zabudovaný alarm už není čas? I tak můžete něco udělat
Zloděj se do vašeho domu dokáže snadno dostat
Zloděj se do vašeho domu dokáže snadno dostat | Foto: Isifa/Thinkstock

Léto je příjemným obdobím dovolených, ale nahrává zlodějům. Před odjezdem na dovolenou se vyplatí dům či byt co nejlépe zabezpečit.

Na bezpečnost by se nemělo zapomínat celoročně, nejen při několikadenním opouštění domu. Velkou slabinou domu či přízemního bytu jsou okna. Obyčejným oknem se dokáže zloděj dostat dovnitř ve velmi krátkém čase. Proto se vyplatí investovat do bezpečnostních oken. Do bytu ve vyšším poschodí stačí pořídit alespoň bezpečnostní dveře.

Když se zloděj přece jen dostane dovnitř, může ho odhalit zabudovaný alarmVenkovní osvětlení s pohybovým čidlem by mohlo zloděje také prozradit, nebo alespoň znejistit.

Co zvládnete před odjezdem

Odjíždíte na dovolenou už za pár dní a odolnější okna ani dveře si už pořídit nestihnete? Existují opatření, která ještě zvládnete. Třeba aplikaci bezpečnostní folie na okenní skla. Folie udrží okenní tabulky pohromadě a alespoň částečně tak učiní okno odolnějším.

Pokud už není čas ani na zabudování alarmu, je možné si ho za určitý obnos jen půjčit na dobu nepřítomnosti.

Sousedé se mohou zapojit

Pomohou také automatické venkovní rolety a jejich načasované stahování a vytahování. Pokud má i osvětlení domu časový spínač, je dobré nastavit rozsvěcování světel. Bude to vypadat, že dům není prázdný.

Když se světlo nedokáže rozsvítit samo, je zde stále možnost požádat sousedy, aby do bytu či domu zašli, na nějakou dobu rozsvítili a při té příležitosti vybrali poštovní schránku. Když bude naopak plná dopisů a letáků, každý se dovtípí, že dům je momentálně prázdný.

 

Právě se děje

Další zprávy