Venkovní osvětlení? I večer před domem uvidíte na cestu

Andrea Berniová
16. 10. 2012 11:20
Pokud se někdy pohybujete okolo svého domu ve tmě, určitě oceníte venkovní osvětlení
Jaké světlo vyberete své zahradě vy?
Jaké světlo vyberete své zahradě vy? | Foto: Messe Frankfurt

Pokud máte rodinný dům, pravděpodobně s blížící se zimou a stále kratšími dny čím dál více využíváte venkovního osvětlení. Máte dostatek světla kdykoli potřebujete, i když už se venku stmívá.

Můžete si tak bez problémů dojít pro něco do garáže, do auta, na terasu či na zahradu a nepotřebujete baterku. Nebo venkovní osvětlení ještě nemáte?

Chcete venkovní osvětlení s vypínačem, nebo s čidlem?

Můžete mít osvětlení, které funguje na klasický vypínač. V tom případě je výhodné mít vypínače venku u uvnitř domu - pokud tak doma zjistíte, že jste zapomněli zhasnout, nemusíte už chodit ven. Naopak pro to, abyste si hned rozsvítili na příjezdové cestě, není potřeba vcházet do domu.

Ještě pohodlnější je venkovní osvětlení s čidlem. To reaguje na pohyb a světlo se tak rozsvítí, kdykoli se k němu přiblížíte. To oceníte, obzvlášť když máte plné ruce. Osvětlení s čidlem má ale ještě jednu výhodu: odhalí jakýkoli pohyb v blízkosti vašeho domu a třeba i na zahradě, pokud k ní čidlo umístíte.

Mohli byste tak značně ztížit práci zloději, který se k vašemu domu chtěl nepozorovaně dostat. Světlo ho odhalí a upozorní na něj, možná ho i zastraší.

Zahradní osvětlení může být solární

A co zahradní osvětlení? To využijete spíš během jarních a letních dní, kdy na zahradě či terase trávíte večery, třeba i grilováním. Jít zpět k domu přes setmělou zahradu nemusí být jednoduché, obzvlášť pokud ještě nesete talíře či tácky, sklenice a další věci, které při grilování používáte.

Můžete si jen lehce nasvětlit cestu k domu, třeba solárním osvětlením. To nepotřebuje elektřinu, ale využijete ho spíš k orientaci než k plnohodnotnému osvětlení.

Pokud toužíte po intenzivnějším světle, můžete si posvítit třeba venkovními reflektory, jejich provoz už ale nebude zadarmo.

 

Právě se děje

Další zprávy