Vybíráte dveře? Ty vchodové musí být odolné

Andrea Berniová
26. 9. 2012 12:13
Čím se řídit při výběru dveří? Jaké vlastnosti mají mít vchodové dveře? A co interiérové?
Vchodové dveře by měly být odolné
Vchodové dveře by měly být odolné | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Je důležité, co od nových dveří očekáváte - podle toho byste se měli rozhodovat. Mají být především funkční, nebo vám více záleží na jejich vzhledu? Pokud jde o interiérové dveře, můžete vybírat z různých barev, dekorů a typů.

Chcete, aby byly dveře zcela neprůhledné, anebo částečně prosklené? Mají být klasické, anebo posuvné? Tato varianta se hodí především do interiérů, které se potýkají s nedostatkem prostoru. Máte doma naopak dost místa i pro dvoukřídlé dveře?

Vše pečlivě zvažte, než se rozhodnete. Co se týče funkčnosti, mohou interiérové dveře například odolávat požáru či lépe akusticky izolovat.

Dveře vás mohou ochránit před vloupáním

A co vchodové dveře? Ty by měly nejen dobře vypadat, ale především chránit váš domov před nezvanou návštěvou - tedy před zloději. Pořiďte si co nejdříve bezpečnostní dveře. Dostat se přes klasické a nepříliš odolné vchodové dveře může být pro zloděje překvapivě snadné. Proč tedy riskovat, že se jednoho dne vrátíte do vykradeného domu či bytu? Bezpečnostní dveře jsou bytelné (mohou být třeba z oceli) a bez klíče se přes ně jen tak nedostanete, protože mívají i bezpečnostní zámky.

Důležitá je i tepelná izolace

Vchodové dveře by měly být nejen odolné, ale také musejí velmi dobře tepelně izolovat. Proč pouštět chlad i přes zavřené dveře a topit tak více, než je nutné? Při výběru vchodových dveří se tedy zajímejte i o jejich izolační vlastnosti.

I vzhled dveří je důležitý. Vždyť vchodové dveře jsou jednou z prvních věcí, kterých si u vás návštěva všimne. Vybírejte tedy i podle svého vkusu. Dveře by měly ladit s okenními rámy nebo s celkovým stylem domu.

 

Právě se děje

Další zprávy