Palandy a vyvýšené postele šetří prostor v bytě

Andrea Berniová
28. 2. 2012 6:54
Palandy jsou pro malou místnost požehnáním. Na co si dát pozor?

O spaní na palandě nebo alespoň vysoké posteli snily skoro všechny děti. Pro ten pocit lézt do postele po žebříku, spát skoro v oblacích a dívat se na ostatní také jinak než zespodu. Palanda navíc dokáže vyřešit nedostatek prostoru v dětském pokoji.

Postel, na které se pohodlně vyspí dvě děti, najednou zabere na podlaze stejný prostor jako postel pro jednoho. Ani jedináčci nepřijdou zkrátka: můžete jim pořídit vyvýšenou postel, pod níž se místo spodní postele vejde stůl se židlí nebo třeba skříňky. Hned je více místa na hračky.

Vybírejte pozorně. Bezpečnost je nejdůležitější

Je ale důležité dbát na bezpečnost dětí. Palanda nebo vyvýšená postel musí být kvalitní a hlavně stabilní. Dítěti je třeba objasnit, že nahoře se pouze spí. Žádné skákání ani jiné činnosti, které by ve výšce mohly být nebezpečné. Obzvlášť je-li dítě živější nebo pokud trpí hyperaktivitou, je potřeba nákup palandy pečlivě zvážit. 

Pokud to jde, můžete palandu raději přišroubovat ke zdi. Velkou pozornost byste měli věnovat zábradlí na okrajích postele: musí být dostatečně vysoké, aby dítě během spánku nespadlo, a zároveň pevné. Dívejte se i na žebřík. Ten musí být opět stabilní a bezpečný. Rozhodně by jeho nášlapy neměly klouzat (případně můžete dokoupit samolepící protiskluzové pásky). Je také potřeba dítěti ukázat, jak se správně a bezpečně leze nahoru a hlavně jak se slézá.

Postel vysoko nad zemí se může hodit i dospělým

Vyvýšené postele ale nemusí být určeny jen dětem. Stejné výhody přináší i dospělým, kteří díky nim také mohou ušetřit spoustu místa v malém bytě. I velká manželská postel se totiž dá řešit jejím umístěním vysoko nad podlahu - „do patra". Vznikne tak zvaná patrová postel, která přinese výraznou úsporu místa v bytě. Dají se pod ní opět umístit například skříňky nebo psací stůl.

 

Právě se děje

Další zprávy