Vodní postel? Pohodlí a zdravá záda

Ilona Víchová
3. 12. 2011 10:52
Vodní postel zahřeje svaly a srovná záda
Foto: Dušan Klimeš

Vodní postele nejsou žádnou novinkou. Už v sedmdesátých letech zažily vlnu popularity. V dnešní době si nacházejí stále více zákazníků. Nabízejí hluboký spánek, jsou velmi vhodné pro alergiky a rovnoměměrně rozkládají váhu spícího těla.  Vodní postel se tedy kupuje pro zdraví, klidný a pohodlný spánek.  Skrz obal matrace neprojde prach ani roztoči.

Na českém trhu se pohybují v cenách od třinácti do třiceti tisíc korun, kdy už jde o opravdu luxusní modely. Matrace je z několika hledisek zdravotní. Jde o ideální tvrdost, kde tělu nezpůsobuje otlaky. Díky tomu se zmenšuje počet otáčení, které automaticky při spánku děláme.

Starší model, kterému se říká neukotvený nabízí matrace, které vypadají jako pytle naplněné vodou. Mnohem efektnější jsou ovšem nové matrace, kdy voda je jádrem, ale není jediným obsahem. Pro manželská lůžka se doporučuje typ dual. Jde o dělenou matraci, kde jsou dva samostatné systémy spojené v jedno lůžko. Vnitřek je možné vyhřívat, ale objevují se studie, že časté vyhřívání nad třicet stupňů u mužů způsobuje neplodnost.

Jakou vodní postel si pořídit a kde? 

Při koupi je dobré mít připravený pevný podstavec, nebo ji kupovat s rámem. Dobře si prohlédněte, aby vše šlo pohodlně dovézt domů a vodou naplnit až pak. Nečekejte, že pod postelí najdete úložný prostor. V tomto případě instalace není možná.

V obchodech je právě v akci model Classic. Není třeba ji instalovat do rámu. Všechny vlastnosti splňuje i volně. Má rozměr 180x200 centimetrů, stojí čtyřiadvacet tisíc korun. Součástí postele je manuální vyhřívání, které je bohužel společné pro obě matrace. Zdarma zákazník obdrží prostěradlo a soupravu na napouštění.

Mezi lepší kousky patří Exclusive Line Duo nebo Mono, které jsou téměř za třicet tisíc korun. Cena se odvíjí od pohyblivosti, která je v hodnotách od padesáti procent do devadesáti procent - půl vteřiny. Jde o čas ustálení. Tuto hodnotu je třeba zvážit. Záleží na nás, zda při otočení vyčkáme sekundu, dvě nebo tři, až se postel uklidní.

Potopa určitě nehrozí

Vodní postele jsou vyrobené ze speciálního materiálu, který je chráněn firemním patentem. Záruka na švy je minimálně pět let. Přes základní potah se povléká bavlněný povlak, který je zapínací. Voda se vůbec nekazí, protože se do ní lije speciální kondicionér, který tomu zabrání. Tato směs se jednou ročně doplňuje a stojí kolem sto korun za láhev. Součástí je ohřívač s termostatem. Výrobci doporučují teplotu dvacet osm stupňů Celsia.

 

 

 

 

Právě se děje

Další zprávy