Jak vybrat správnou pracovní židli pro dlouhé sezení?

td
5. 1. 2012 1:29
Správně vybraná pracovní židle poskytne pohodlí a zdravou oporu zad
Foto: IKEA

Se sedavým zaměstnáním často přichází i bolesti zad. Dlouhé hodiny s minimem pohybu si brzy vyberou svou daň, nejvíce škody však většinou napáchá nepohodlná a nesprávně zvolená židle. Částečně lze problémům se zády předejít správným držením těla, ani to však neeliminuje všechny rizikové faktory. Jak vybrat židli, která i při dlouhodobém sezení poskytne vašim zádům zdravou oporu a pohodlí?

Cesta k ideální židli vede přes osobní výběr. I když je nabídka internetových obchodů lákavá, nikdy nezajistí, že zakoupená židle bude opravdu splňovat všechny vaše požadavky. Prvním specifikem je všestranná nastavitelnost. U sedáku je již samozřejmostí, výhodou jsou nastavitelné područky. Důležitá je také stabilita židle, kterou je třeba vyzkoušet předem. Základna musí být pevná, nejlépe z kovu, kolečka by se neměla příliš snadno protáčet, ale zároveň ani postrádat pohyblivost.

Velkou pozornost si zaslouží nejen konstrukce, ale i polstrování a tvar opěradla i sedáku. Ty by měly být anatomicky tvarované, u opěrky nesmí chybět bederní podpěra. Některé židle umožňují přesné nastavení sklonu opěradla i podpěry tak, aby se přesně přizpůsobily tvaru páteře. Příjemným bonus je potom opěrka hlavy, která dovede pohodlí k dokonalosti.

Při sezení je vhodné sledovat několik zásad. Je nutné sedět na celé ploše sedáku a zády se opírat o opěradlo, aby se páteř zbytečně neohýbala. Monitor musí být umístěn přímo před sedícím, nikdy na straně. Ruce by měly být v pravém úhlu, čemuž by se měla přizpůsobit pracovní pozice.

 

Právě se děje

Další zprávy