Mrazy zámkové dlažbě nesvědčí, jak se bránit poškození?

td
20. 2. 2012 10:56
Kvůli mrazu se může zámková dlažba propadnout, oprava je ale snadná a prevence může pomoci
Terezka Horáková
Terezka Horáková | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Velké mrazy, které provázely letošní zimu, potrápily nejen silničáře a veřejné silnice, ale jistě zanechaly jizvy i na rodinných domech a jejich zařízeních. Škody se většinou v plné míře objeví až po zmizení sněhu. Na vině je nejen mráz, ale střídání teplot, led a námraza. Takovou zkouškou projde pouze kvalitní materiál, velké nebezpečí hrozí například zámkovým dlažbám na příjezdových cestách a terasách rodinných domů.

Mráz může poškodit dlažbu, oprava je ale snadná

Plocha zámkové dlažby se může kvůli mrazu na některých místech zvednout, nebo naopak propadnout. V takovém případě je oprava nezbytná, naštěstí ale nepředstavuje žádný velký problém. Propadliny stačí jednoduše dosypat štěrkem nebo pískem, aby se rozdíl vyrovnal a dlažba byla opět jako nová.

Stejně lze postupovat i při opravách propadlých dlaždic. Na usazení jednotlivých kusů dlažby je vhodné použít gumovou palici. Problém může u zámkové dlažby vzniknout i při podsklepení její plochy. Skrz dlažbu totiž poměrně snadno pronikne voda a může se dostat až do sklepa.

Opravy dlažby nechte na jaro, zima patří prevenci

Popraskání zámkové dlažby by hrozit nemělo, pokud ji pokládal profesionál. Základním pravidel u pokládky je totiž zvolení správného podkladu, který nesmí být z betonu. Pokud je, hrozí majiteli nutnost vážnější rekonstrukce celé plochy dlažby. Nejvhodnější dobou pro opravy dlažby je jaro, zima patří jen preventivním opatřením v podobě odklízení sněhu a ledu. Už při nákupu a výběru dlažby se hodí preferovat mrazuvzdorné typy dlaždic.

 

Právě se děje

Další zprávy