Územní plán Prahy se mění, chce přestavět tři nádraží

td
15. 2. 2012 7:05
Masarykovo, Smíchovské a Nákladové nádraží Žižkov možná čeká přestavba, památkáři jsou ale proti
Foto: Vojtěch Marek

V projektu územního plánu hlavního města Prahy se objevily opět nové návrhy. Tentokrát se týkají tří pražských nádraží, a to Smíchovského, Masarykova a Nákladového nádraží Žižkov.

V případě, že by došlo ke schválení připravených návrhů, mělo by dojít k celkové rekonstrukci všech tří budov. Podle slov ředitelky magistrátního odboru územního plánu Jitky Cvetlerové pro ČTK žádný z návrhů v dohledné době ale nebude realizován.

Dočkají se pražská nádraží rekonstrukce?

V cestě stojí plánovaným změnám hned několik překážek. U žižkovského nádraží není jisté, zda hlavní budova nebude prohlášena za národní památku, Masarykovo nádraží čelí otázce zachování poštovního domu, o který se zasazují památkáři. Ani Smíchovské nádraží se zřejmě v dohledné době nedočká oprav, připomínky k projektu má Praha 5, nesouhlasí totiž s odkloněním dopravy Vltavskou ulicí ani s umístěním autobusového terminálu.

"Tu změnu pravděpodobně taky neschválíme. Pokud se vyhoví městské části, bude se muset vše znovu dořešit a projednat," poznamenala pro ČTK Cvetlerová.

Masarykovo nádraží brání památkáři

Největší naději má na realizaci projekt týkající se Masarykova nádraží.  I přes požadavky památkářů lze návrh stále ještě pozměnit. "Nedošlo ke shodě, proto se pro koleje musel vrátit prostor v severní části nádraží, která měla být původně určena k zástavbě," uvedla Cvetlerová.

Se změnou, která by vyhovovala památkářům, však nesouhlasí investor celého projektu. Dokumentace ohledně plánovaných změn bude vystavena od 15. února. Veřejné projednání se bude konat 16. března.

 

Právě se děje

Další zprávy