I v Česku už se vyrábí velkoformátové dlaždice

ČTK ČTK, Věra Tůmová
14. 2. 2012 9:00
Kuchyňské či koupelnové obklady už lze pořídit i z českých keramických dlaždic od Lasselbergeru

Chlumčany (Plzeňsko) - Novou linkou na keramické dlaždice největších formátů zprovoznila plzeňská firma Lasselberger. Zařadila se tak mezi špičku v Evropě, kterou reprezentují italští a španělští výrobci.

Podnik zároveň investicí za 76 milionů korun zvýšil kapacitu největšího závodu v Chlumčanech o 600 tisících m2 na minimálně 10,5 milionu metrů čtverečních, uvedl to pro ČTK generální ředitel Lasselsbergeru Roman Blažíček.

Kompletní linka italského výrobce Sacmi včetně nové pece a lisu tak vyrábí od poloviny letošního února v plném provozu velké dlaždice 60 x 60 centimetrů.

"Formáty 45 x 45 cm, 60 x 30 a 60 x 60 jsou trendem poslední doby. Jde o produkty v nejvyšším cenovém segmentu, srovnatelné kvalitou i designem s italskými výrobky," uvedl šéf největšího výrobce obkladů v ČR.

V závodě Rako v Rakovníku už má podnik linku na venkovní obkladačky 60 x 30 cm. Velkoformátové obklady Lasselsbergeru by měly letos tvořit 25 až 30 procent produkce, loni to bylo pod 20 procent.

Zákazníci v cizině zvedají prodeje

Lasselsberger loni zvýšil prodej meziročně o deset procent na 26,5 milionu m2 obkladaček a dlaždic, zejména produktů střední a vyšší cenové hladiny. Podařilo se mu to výhradně díky nárůstu exportu.

Prodej v ČR stagnuje kvůli poklesu stavební výroby od roku 2008. Zatímco v roce 2010 firma prodala v ČR 36 procent, loni to bylo 32 procent produkce.

Podnik letos očekává propad stavební výroby o pět procent, podobně jako loni, protože nezačínají žádné velké stavby.

Nejmodernější technologie zvýšila produktivitu linky o 50 procent ročně v závislosti na formátu. "Velké formáty jsme uměli vyrábět, ale měli jsme větší náklady než konkurence, což bylo neudržitelné," uvedl Blažíček.

Součástí linky je i nový lis s tonáží 5000 tun, který garantuje maximální kvalitu velkých formátů. Vyrobené dlaždice jsou následně kalibrovány na dvou vysoce přesných kalibračních linkách. Pec využívá odpadní teplo, což zajišťuje vyšší efektivitu.

Lasselsberger loni investoval do modernizace výrobního zařízení 110 milionů korun a letos plánuje 150 milionů korun.

Závod Chlumčany, který příští rok oslaví 140 let existence, loni vyrobil 9,9 milionu m2 dlaždic, což je historický rekord. Přesto se mu nepodařilo plně uspokojit potřeby trhu.

 

Právě se děje

Další zprávy