Nezakrývejte zašlé parkety, vraťte jim krásu renovací

td
17. 2. 2012 11:20
Dřevěná podlaha nestárne, je ale třeba jí ke kráse trochu pomoci
Foto: M. Tomášková

Jednou z nejlepších vlastností dřevěné podlahy a parket tkví v její dlouhověkosti. S ubíhajícím časem totiž kvalita dřeva příliš neklesá, a tak se jeho životnost čítá na desítky let. Pokud se ale takové podlaze nevěnuje náležitá péče, odrazí se to na jejím vzhledu, největším nebezpečím je například dlouhodobé působení vody. Nic ale není ztraceno, zašlou krásu parketám vrátí zbroušení vrchní poškozené vrstvy dřeva a podlaha bude opět jako nová.

S profesionálem je renovace hračka

Nejsnazší cestou k obnovení podlahy je oslovená odborné firmy, která se postará jak o broušení speciální bruskou, tak i o povrchovou úpravu dřeva. Po zabroušení je totiž nutné parkety opatřit několika vrstvami laku, aby se zajistila její odolnost.

Renovace jednoho metru čtverečního podlahy vyjde zhruba na 400 korun, cena se liší dle použitého laku nebo typu materiálu. Odborníci se postarají i o případné zatmelení spár, které je občas nezbytné.

Oprava podlahy na vlastní pěst? Jen pro odvážné

Kompletní renovace dřevěné podlahy či parket je poměrně náročná, i přesto je ale možné zhostit se této úpravy bez pomoci profesionálů. Je však třeba počítat s delší dobou potřebnou pro realizaci a shánění všeho potřebného. Nezbytností je vypůjčení brusky, které také není zadarmo, je třeba také zakoupit brusné kotouče, často o různé hrubosti. Renovace vyžaduje notnou dávku trpělivosti a opatrnosti, pro amatéra, který nikdy s bruskou nepracoval, se totiž taková činnost může stát opravdovou výzvou.


 

Právě se děje

Další zprávy