U zámkové dlažby hlídejte nosnost a úpravu proti mrazu

td
21. 1. 2012 6:56
Podle čeho vybírat zámkovou dlažbu? Myslete na její použití, ale i na vzhled
Terezka Horáková
Terezka Horáková | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Nejrůznější typy zámkové dlažby zdobí příjezdové cesty a terasy valné většiny rodinných domů. Díky jedinečným vlastnostem se jedná o nejoblíbenější způsob zpevňování povrchu a během poměrně krátké doby zámková dlažba úspěšně zastínila rozměrné dlaždice nebo pochmurně vyhlížející jednolitý beton. Navíc se neustále rozrůstá rozmanitost barev, vzorů i typů této dlažby, takže se stává všestranně uplatnitelným materiálem.

Hlavní výhodou použití zámkové dlažby je možnost vybrat si ze širokého spektra odolnosti. Tu ovlivňuje jak tloušťka jednotlivých kamenů, tak i jejich tvar. Unikátní výstupky, které umožňují jednoduché skládání dlažby, totiž upravují pevnost povrchu. Pro běžné chození postačí dlaždice o tloušťce kolem čtyř centimetrů, pro příjezdovou cestu a parkování auta radši zvolte kameny tlustší. Dalším parametrem je mrazuvzdornost. Speciální mrazuvzdorná úprava zabraňuje případnému narušení povrchu dlažby, pro správný výběr je nejlepší dát na radu odborníků.

Důležitou roli hraje také povrch zámkové dlažby. Speciální povrchová úprava může zabránit uklouznutí, což zvyšuje pohodlí i bezpečnost chůze, pro estetickou funkci se hodí pro změnu povrch hladký. Zámkovou dlažbu zvládne šikovný domácí kutil položit sám, jedná se však o namáhavou práci, která zabere hodně času. Jistější je proto pomoc profesionála, která zajistí kvalitní výsledek. Pokud se rozhodnete pro zámkovou dlažbu, vždy si uschovejte několik kamenů pro případnou výměnu poškozených kusů.

 

Právě se děje

Další zprávy