Klesají ceny stavebních prací. Letos se to nezmění

čtk, ab
20. 3. 2012 6:31
Na vině je dlouhodobý pokles výkonu českého stavebnictví
Foto: Reuters

Ceny stavebních prací klesly během minulého roku o půl procenta, tento trend pokračoval i v prvních dvou měsících roku 2012. Je to důsledek poklesu výkonu českého stavebnictví. Čeká se, že i letos se budou ceny za stavební práce snižovat. Hůře než stavebnictví na tom s poklesem cen bylo už jen zemědělství. Naopak ceny v průmyslu stouply.

Ceny klesly až o 20 procent

Developerské společnosti platí stavařům méně peněz než v době stavebního boomu před rokem 2009, kdy se stavělo mnohem více. Od té doby klesly ceny stavebních prací o 10 až 15 procent. Hovoří se i o 20 procentech. Na stavebním trhu nabídka převyšuje poptávku. Je tedy málo zakázek a konkurence je velká, a tak dokážou developeři dotlačit stavaře k nižším cenám. To ale může vést i k nižší kvalitě. Ještě výraznějšímu snižování cen brání zdražování stavebních materiálů, zvyšování celkových nákladů (např. na energie či dopravu) a také inflace. Cena zakázek klesá, ale náklady na stavby ne. Ceny materiálu na světových trzích spíše rostou, poptávka je totiž vysoká, hlavně kvůli zemím s rozvíjejícími se ekonomikami.

Byty by mohly být levnější

Snižování cen stavebních prací by mohlo vést k nižším prodejním cenám nových bytů. Expert na stavební průmysl z firmy Deloitte odhaduje, že v roce 2013 by už ceny stavebních prací mohly vzrůst. Důležitým faktorem je cena stavebního materiálu, ale i vývoj na trhu práce. Podle vlastních slov mají stavební firmy nízkou marži oproti jiným odvětvím, například obchodníkům či lidem zaměřujícím se na služby.

 

Právě se děje

Další zprávy