Průmyslu se asi blýská na lepší časy. Rostl o 3,2 %

Radek Pecák Radek Pecák
13. 3. 2012 9:26
Automobilovému průmyslu se meziročně zvýšily zakázky o 30, chemickému o 50 procent
Automobilový průmysl je stále na vzestupu.
Automobilový průmysl je stále na vzestupu. | Foto: Radek Pecák

Praha - Průmyslová produkce v lednu meziročně reálně vzrostla o 3,2 %. To je pro českou ekonomiku dobrá zpráva.

Ještě lepší je ale údaj o tom, že hodnota nových zakázek meziročně vzrostla o 14,9 procenta.

Číslo 3,2 procenta je ve skutečnosti nadsazené, protože letošní leden měl o jeden pracovní den více než ten loňský. Proto je skutečný růst 0,7 procenta.

Průmysl jako obvykle táhla výroba automobilů a součástek do nich. Její růst bude i nadále pokračovat, o čemž svědčí meziroční nárůst zakázek o 30 procent. Ještě více nových zakázek (přes 50 procent) mají chemické podniky.

Domácí průmyslové zakázky se zvýšily o 10 procent

Toto odvětví mělo meziroční nárůst téměř o deset procent, rostla také výroba elektrických zařízení a chemických látek. Hutnictví, elektrárenství a některá další odvětví sice zaznamenala pokles, ale nebyl nikterak dramatický.

Tržby z průmyslové činnosti v běžných cenách meziročně vzrostly o 7,7 %.

Podívejte se, jak Škodovka vyrábí motory pro koncern  Volkswagen: 

I dříve opatrní analytici nyní připouštějí, že návrat krize se pravděpodobně konat nebude. "Situace českých podniků je mnohem lepší, než se zdálo koncem loňského roku. I jednání evropských politiků naznačují, že se začíná rýsovat řešení fiskální krize eurozóny. Právě to je kritické i pro růst tuzemského průmyslu, neboť právě do eurozóny směřuje největší část českého exportu," říká například Petr Smutný, partner v oddělení Podnikových financí a restrukturalizací PwC Česká republika.

Václav Franče z Raiffeisenbank si zase pochvaluje, že se zvyšuje i domácí spotřeba: "Za růstem stálo zejména výrazné zvýšení tuzemských průmyslových zakázek, které se v lednu zvýšily o 10,5 %. To je velmi příznivá zpráva do budoucna. Doposud byly zdrojem růstu průmyslové výroby jen zahraniční zakázky," sdělil.

 

Právě se děje

Další zprávy