Stavebnictví loni dál klesalo, teplý prosinec nepomohl

Veronika Skálová Veronika Skálová
6. 2. 2012 10:30
Za loňský rok kleslo stavebnictví o 3,1 procenta, zakázek nepřibývá
Nejbohatší čínská vesnice Chua-si slaví padesát let od svého založení. Každá rodina zde vlastní dům, auto, na účtech má 250 tisíc dolarů a užívá si bezplatnou lékařskou péči a vzdělání. Na snímku: stavba dalšího domu pro další úspěšnou rodinu z Chua-si.
Nejbohatší čínská vesnice Chua-si slaví padesát let od svého založení. Každá rodina zde vlastní dům, auto, na účtech má 250 tisíc dolarů a užívá si bezplatnou lékařskou péči a vzdělání. Na snímku: stavba dalšího domu pro další úspěšnou rodinu z Chua-si. | Foto: Reuters

Praha - Ani prosincový růst o 16,2 procenta nezachránil loni stavebnictví v Česku od poklesu. Údaje za poslední měsíc i souhrnně za celý rok zveřejnil Český statistický úřad.

V prosinci rostlo stavebnictví meziročně o 16,2 procenta a meziměsíčně o 5,5 procenta. Důvodem ale bohužel nebyl zvrat ve vývoji, ale zejména počasí. Zatímco totiž loňský prosinec byl velmi teplý a prakticky bez sněhu, což umožnilo prodloužit stavební sezonu, poslední měsíc roku 2010 byl naopak chladnější než dlouhodobý průměr a také bohatý na sníh.

Celoroční výsledek oboru to významněji neovlivnilo. Stavebnictví v roce 2011 pokleslo o 3,1 procenta, ve srovnání s posledním růstovým rokem 2008 bylo dokonce 10,8 procenta pod jeho úrovní.

Rychleji klesalo inženýrské stavitelství, o 8,7 procenta, pozemní stavitelství pokleslo o 0,3 procenta.

Mírně se zvýšil počet vydaných stavebních povolení (o 1,4 procenta), ale jejich orientační hodnota se snížila o 14,8 procenta. Celková hodnota nově uzavřených stavebních zakázek se snížila o 12,2 procenta. Stavět se začalo o 2,1 procenta méně než za rok 2010 a dokončeno jich bylo dokonce o 21,4 procenta méně.

Počet zakázek, které velké stavební firmy loni dostaly, sice ve srovnání s předchozím rokem stoupl o 18,1 procenta, firmy za ně ale dostaly méně peněz - hodnota zakázek totiž klesla o 12,2 procenta.

"Statistické výsledky potvrzují trend zvýšení počtu objemově menších zakázek. Tento vývoj přispívá k tlaku na ziskovost jednotlivých zakázek a řízení fixních nákladů na straně stavebních společností," konstatoval Pavel Kliment ze společnosti KPMG Česká republika.

 

Právě se děje

Další zprávy