Jak neprodělat na pronájmu nemovitosti?

td
26. 1. 2012 15:37
Pronájem představuje na první pohled jednoduchou formu výdělku, zdání ale mnohdy klame

Pokud plánujete zúročit své úspory a nejste velkými fanoušky bank ani státních dluhopisů, prolistujte si inzerci realit. Investice do nemovitostí totiž patří mezi nejjistější. Koupí bytu nebo domu však proces nekončí, místo toho, aby objekt ležel ladem, vyplatí se ho zúročit pomocí pronájmu. Co všechno ale obnáší hledání nájemníků, vybírání nájmu a péče o pronajímaný byt? Vyplatí se vůbec svěřit objekt do rukou neznámých lidí?

Během celého procesu hledání nájemníků a samotného pronájmu se vyplatí dbát na vlastní zájmy a bezpečnost. Už inzerát, který bude nabízet vaši nemovitost potenciálním zájemcům, musí vyhovovat několika pravidlům. Text nabídky by měl být přizpůsoben ideální cílové skupině - ať už se jedná o mladý pár, zaměstnaného byznysmena nebo dočasné bydlení pro turisty.

V případě, že preferujete dlouhodobý pronájem bytu, nezapomeňte tuto informaci do inzerátu připsat. Krátkodobý pronájem nejen že zvyšuje výdaje na opětovné nabízení bytu, ale navíc způsobuje pokles zisku. Velký počet nájemníků může nemovitost snadno „vybydlet", což zvyšuje náklady na drobné opravy nebo přímo rekonstrukci bytu.

Při pronajímání bytu hraje roli také požadovaná kauce. Ta kryje nečekaná poškození nemovitosti nebo výdaje, které pronajímatel musí zaplatit. Maximální hodnota vratné kauce je tříměsíční nájem, čím je vyšší, tím hůře se však byt pronajímá. Celá částka se nájemníkovi musí vrátit po ukončení nájemní smlouvy.

 

 

Právě se děje

Další zprávy