Nájem skladů v ČR loni zdražil, v Evropě naopak

Radek Pecák Radek Pecák
19. 1. 2012 10:53
Nejdražší lokalitou pro logistické firmy je okolí londýnského letiště Heathrow
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Náklady na pronájem skladů a dalších logistických nemovitostí se vloni v Česku zvýšily, i když v Evropě to bylo naopak.

Důvodem stavu ve většině evropských zemí je stagnace poptávky, v Česku se více než nájem zvyšovaly poplatky za služby. V závěrech svého průzkumu to uvedla realitní poradenská společnost DTZ.

"Praha, respektive Česká republika, se zařadila mezi několik málo lokalit, kde vloni nájemcům náklady vzrostly, ačkoli marginálně - přibližně o procento," uvedla ředitelka pražského oddělení Consulting & Research DTZ Lenka Šindelářová.

Průměrné náklady nájemců v celé Evropě klesly v roce 2011 v průměru o 1,4 procenta. Pokles nákladů vykázala třetina trhů,

V Praze je třikrát levněji než v Londýně

Roční náklady na pronájem skladů v Praze loni podle DTZ činily přibližně 62 eur za metr čtvereční, tedy asi 1578 korun. Ve srovnání s dalšími hlavními logistickými centry je Praha v Evropě sedmou nejdostupnější destinací. Nejvíce firmy za sklady platily v okolí londýnského letiště Heathrow, kde je nájemné více než třikrát dražší než v Praze. Metr čtvereční je tam ročně stál 217 eur (kolem 5523 korun).

Podívejte se na skladové areály v okolí hlavního města

V příštích letech nájemné bude zdražovat jen minimálně.  Do roku 2016 mají podle odhadu DTZ celkové průměrné náklady na pronájem skladů růst přibližně 1,5 procenta ročně, což je podle odborníků hluboko pod inflací.

"Domníváme se, že v roce 2012 by nájemné mělo zůstat stabilní. Lze očekávat určité oslabení poptávky s ohledem na ekonomickou situaci a zhoršené makroekonomické predikce. Vzhledem k proexportní orientaci ČR je situace výrazně závislá na poptávce především z Německa a dalších zemí EU," dodala k výhledu na vývoj nájemného v Česku Šindelářová.

 

Právě se děje

Další zprávy