Mladí se příspěvku na bydlení nedočkají ani letos

td
25. 1. 2012 14:51
Nízká úroková sazba trvá, na státní dotace hypoték si mladí musí ještě počkat
Vývoj průměrných úrokových sazeb hypoték (podle skutečných hodnot z nově uzavřených smluv)
Vývoj průměrných úrokových sazeb hypoték (podle skutečných hodnot z nově uzavřených smluv) | Foto: Hypoindex.cz

Studentské slevy, výhodné účty nebo spoření. Mladým lidem často firmy poskytují zvýhodnění, získávají v nich totiž nové a většinou i stále klienty. Proto se vyplatí do studentů či čerstvých zaměstnanců investovat. To však neplatí u hypoték, stát totiž ani v letošním roce neobnoví jejich finanční podporu pro zákazníky mladší 36 let. Hodnota úrokové sazby podporovaných hypotečních úvěrů se totiž ještě stále drží pod hranicí pěti procent.

Nákup nemovitosti pro mladé lidi představuje velký a důležitý krok, i nadále se však budou muset obejít bez finančního příspěvku. Nízká sazba úroků neroste již od loňského února.

„Rozhodné období pro výpočet průměrné úrokové sazby je vždy předešlý rok. V roce 2011 se však průměrné úrokové sazby podpořených úvěrů pohybovaly pod pěti procenty a v takovém případě se příspěvek pro nově čerpané úvěry neposkytuje," uvedl pro ČTK náměstek ministra pro místní rozvoj Miroslav Kalous.

Situace však není bezvýchodná a může se změnit každým rokem. Většina bank klientům do 36 let společně s podpisem hypoteční smlouvy přikládá i žádost o státní příspěvek na hypotéku. Pokud by pak došlo ke změně úroků a finanční podpora by byla schválena, klient ji díky vyplněné žádosti automaticky dostane. Aby byla vyplacena, musí se jednat o nákup nemovitosti starší než dva roky, pro koupi bytu existuje hranice 800 tisíc korun. Dotace je poskytována po celou dobu splácení hypotéky, maximálně ale deset let.

 

Právě se děje

Další zprávy