Volvo postaví nejdelší autobus na světě. Zvládne odvézt až 300 cestujících

Jan Markovič Jan Markovič
13. 12. 2016 14:47
Stroj dokáže na palubu vměstnat víc cestujících něž moderní letadlo Boeing 787. Sloužit nejprve bude v brazilském Rio de Janeiru, kde by měl díky své kapacitě nahradit několik autobusů najednou. Tím se má snížit dopravní vytíženost a také snížit ekologický dopad provozu hromadné dopravy.
Kresba autobusu Volvo Gran Artic 300, který na délku měří 30 metrů. Je tak nejdelším autobusem na světě. Aby se po městě mohl pohybovat, má hned dva klouby.
Kresba autobusu Volvo Gran Artic 300, který na délku měří 30 metrů. Je tak nejdelším autobusem na světě. Aby se po městě mohl pohybovat, má hned dva klouby. | Foto: Volvo

Nový rozměr slovům „hromadná doprava“ chce dát švédská automobilka Volvo, která před nedávnem v Brazílii představila koncept nového vysokokapacitního autobusu určeného pro městský provoz. Model Volvo Gran Artic 300 se zároveň může pochlubit rekordem jako nejdelší autobus na světě. Na délku měří celých 30 metrů.

Vyjet by měl do ulic Ria de Janeira, které dlouhodobě bojuje s hustou dopravou a přeplněnou MHD. Právě autobus s velkou kapacitou by měl pomoci tak, že jeden stroj dokáže nahradit hned několik starších autobusů najednou. Dovnitř se totiž vejde až 300 cestujících, což je ještě o deset víc než do dálkového letounu Boeing 787-9 Dreamliner. Běžné autobusy pak svezou ve městě okolo 60 lidí.

Autobus je tak dlouhý, že potřebuje dva klouby, aby mohl zatáčet. I tak jsou pro něj vhodnější hlavně linky, které budou obsahovat co nejvíc rovinek a maximálně jen táhlé zatáčky. Řídit ho také budou muset speciálně vyškolení řidiči.

Volvo už vyrábí vysokokapacitní autobusy pro města ve své řadě Artic. Její základní modely svezou 150 a 180 cestujících, největší Super Artic pak 210. Zvýšení o dalších 90 míst u chystaného modelu je tedy poměrně zásadní.

Nejdelší autobus v Česku jezdí na pražské lince 119 směřující ze stanice metra Nádraží Veleslavín na Letiště Václava Havla. Belgický stroj VanHool AGG 300 měří na délku 25 metrů a podle výrobce pojme až 181 cestujících.

 

Právě se děje

Další zprávy