Jak vybrat ojetinu? Volba motoru ušetří desetitisíce, rozdíl v cenách modelu překvapí

Martin Frei Martin Frei
12. 1. 2023 5:58
Že výkonnější motor stojí víc peněz a diesel vyjde dráž než benzin, není nic nového. Jak ale auta stárnou a ztrácejí hodnotu, mění se i rozdíly mezi nimi. A zůstávají překvapivě velké navzdory tomu, že ojetých vozů je málo a poptávka po nich stoupla. Kdyby bylo na trhu opravdu zle, musely by i méně atraktivní verze zdražit. K tomu ale nedošlo, a tak můžete při koupi stále dost ušetřit.

K levnější koupi je jistě třeba slevit z nároků na dynamiku či kulturu chodu. Opustit naopak musíme zaběhnuté představy o standardních poměrech cen. Důvody, proč je jedna verze auta levnější než jiná, totiž nemusejí zapadat do obecných zákonitostí. U každého modelu může být příčina jiná, jak ukazuje následující výběr.

Foto: Ondřej Běhal

Škoda Octavia III: Levné verze nejsou špatné

Také v minulé generaci Octavie vyjde diesel na stejné peníze jako benzin. Konkrétně skromnější verze 1.6 TDI. Kvůli pětistupňové převodovce sice žádá více vytáčení a nadělá víc rámusu, ale ke spolehlivosti mnoho výhrad není. Pětiletý vůz s najetými 150 tisíci kilometrů dostanete za 300 tisíc korun, tedy stejně jako benzinový 1.4 TSI.
Důvod snadno odhalíte, když zalistujete inzercí. Ojetých dieselů je na trhu drtivá převaha a prodejci se musejí víc snažit, aby se jich zbavili. Kupující je tedy v unikátní výhodě, ušetří při koupi i v provozu.
Vedle toho už moc výhod nenabízí ani benzinový tříválec 1.0 TSI. Je ovšem také spolehlivý a dostanete ho ze všech Octavií nejméně ojetý.

 

Právě se děje

Další zprávy