Ukrajinci v Česku musejí registrovat svá auta. Má to pomoci vymáhání pokut

ČTK ČTK
2. 10. 2023 15:15
Pokud Ukrajinci, kteří pobývají v Česku, neregistrují do konce roku svá auta, hrozí jim pokuta až 30 tisíc korun. Ministerstvo dopravy chce mít soupis ukrajinských vozidel, aby mohlo v případě, že vůz spáchal přestupek, zjistit, kdo je jeho provozovatel.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Shutterstock

Ukrajinská auta musejí jejich provozovatelé v Česku do konce roku zaregistrovat. Udělat to mohou od počátku října. Soupis ukrajinských vozidel stát zavádí zejména proto, aby bylo v případě přestupku možné zjistit jeho provozovatele.

Od ledna příštího roku bude za jízdu s neregistrovaným vozem v ČR hrozit pokuta až 30 000 korun. Nová pravidla se nevztahují na mezinárodní dopravu. Na svých webech na to v pondělí upozornila policie a ministerstvo dopravy. Auty do Česka přijeli někteří z lidí, kteří opustili Ukrajinu po jejím loňském vojenském napadení Ruskem.

"Centrální databázi ukrajinských vozidel zavádíme zejména proto, aby byla dohledatelná odpovědnost pachatelů přestupků. Umožní nám to spárovat vozidlo s konkrétním člověkem, který ho na našem území využívá. To bylo doposud velmi složité, protože registry vozidel České republiky a Ukrajiny nejsou propojené," uvedl ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

Zápis do evidence ukrajinských vozidel je zdarma, stejně jako zapisování případných změn v údajích. Běžně se za zápis změny vlastníka nebo provozovatele čtyřkolového motorového vozidla platí 800 korun.

Pro auta s ukrajinskou registrační značkou, která začnou v Česku jezdit až v příštím roce, platí výrazně kratší lhůta pro zápis do evidence. Povinnost zaregistrovat auto bude do sedmi dnů od udělení dočasné ochrany nebo víza za účelem strpění, která stát přiznává uprchlíkům z válkou zasažené Ukrajiny.

Občané Ukrajiny mohou své vozidlo do registru zapsat na úřadech obcí s rozšířenou působností, které spravují registr vozidel. Potřebují k tomu doklad totožnosti, osvědčení o registraci vozidla nebo technický průkaz a formulář o provozovateli, kde žadatel vyplní základní údaje o sobě a svém vozidle. "Pakliže nebude evidenci vozidla provádět žadatel, který má být do evidence zapsaný jako provozovatel, ale jiná osoba, je nutné mít plnou moc s úředně ověřeným podpisem," doplnilo ministerstvo dopravy.

 

Právě se děje

Další zprávy