Teslu sráží na kolena neznámá značka Rivian. Před deseti lety ještě neexistovala

Jan Matoušek Jan Matoušek
5. 12. 2018 6:07
Autosalon v Los Angeles přinesl i z pohledu evropského zákazníka několik zajímavých novinek. Jednou z nejdůležitějších je nová generace kultovního Porsche 911. I tu ale nakonec částečně zastínila neznámá automobilka Rivian. Ta vznikla v roce 2009, a ačkoliv z počátku nepočítala s produkcí elektromobilů, v minulém týdnu představila svůj první elektrický pick-up. V zemi, kde jsou velké trucky doslova náboženstvím a v prodejích pravidelně válcují klasické sedany či hatchbacky. Rivian tím dokázal předběhnout i Teslu, která elektrický pick-up teprve plánuje. V následující galerii ale najdete i další novinky, které by neměly ujít vaší pozornosti.

Jaké elektromobily koupíte na českém trhu hledejte zde.

Jeep Gladiator

Rivian R1T není jediným novým pick-upem na sklonku letošního roku. Do segmentu se podle očekávání vrací Jeep s modelem Gladiator, který vychází designově i technicky z řady Wrangler. S délkou 5182 mm a rozvorem 3480 mm je auto výrazně větší než pětidveřový Wrangler Unlimited, značnou část délky pak zabírá ložná plocha s délkou 1524 mm. Pick-up pak bude mít vždy dvojitou kabinu.

Světlá výška je v nejoffroadovější verzi Rubicon, která dostane i vylepšený pohon 4×4, 282 mm. Přední nájezdový úhel má 43,6 stupně a zadní 30 stupňů. Brod, který Gladiator zvládne, může být hluboký až 762 mm. Terénní vlastnosti umocňují i rámová konstrukce vozu a v porovnání s Wranglerem větší nápravy, brzdy i kola či upravené zavěšení. Nosnost Gladiatoru je 726 kg, přívěs může mít až 3470 kg.

Pod kapotou vozu se na začátku prodejů objeví benzinový šestiválec o výkonu 213 kW a naftový šestiválcový třílitr s výkonem 194 kW. Standardní je pohon všech kol v kombinaci se šestistupňovým ručním řazením u benzinu a osmistupňovým automatem u dieselu. Samočinné řazení lze dostat ale i k zážehovému provedení. A dobrá zpráva pro zájemce na závěr - není nutné využívat šedý dovoz z USA, Jeep by měl pick-up Gladiator začít v roce 2020 prodávat i v Evropě.

 

Právě se děje

Další zprávy