Teslu sráží na kolena neznámá značka Rivian. Před deseti lety ještě neexistovala

Jan Matoušek Jan Matoušek
5. 12. 2018 6:07
Autosalon v Los Angeles přinesl i z pohledu evropského zákazníka několik zajímavých novinek. Jednou z nejdůležitějších je nová generace kultovního Porsche 911. I tu ale nakonec částečně zastínila neznámá automobilka Rivian. Ta vznikla v roce 2009, a ačkoliv z počátku nepočítala s produkcí elektromobilů, v minulém týdnu představila svůj první elektrický pick-up. V zemi, kde jsou velké trucky doslova náboženstvím a v prodejích pravidelně válcují klasické sedany či hatchbacky. Rivian tím dokázal předběhnout i Teslu, která elektrický pick-up teprve plánuje. V následující galerii ale najdete i další novinky, které by neměly ujít vaší pozornosti.

Jaké elektromobily koupíte na českém trhu hledejte zde.

Rivian R1S

Rivian v LA představil nejen elektrický pick-up, ale i SUV R1S. To je technicky prakticky identické jako pick-up, jen dojezd se mírně liší. Jakkoliv jsou totiž výkonové parametry a kapacity baterií stejné, R1S zvládne ujet o asi 16 km více na jedno nabití. To je možným důsledkem toho, že pohotovostní hmotnost SUV je s 2650 kg o 20 kg nižší než u pick-upu. R1S je rovněž s 5040 mm a 3075 mm mezi nápravami výrazně menší a má světlou výšku maximálně 365 mm.

Design obou aut je shodný po A-sloupek, pak se odlišuje, což je dáno i typem karoserie. Kabina obsahuje trojici stejných obrazovek, rozdílem však je, že nejslabší i nejsilnější provedení mají standardně sedm míst. Výkonově prostřední verze s nejdelším dojezdem má pouze pět míst k sezení. Základní cenu SUV R1S stanovil Rivian v přepočtu na asi 1,49 milionu korun. Opět však platí, že jako první se začnou na konci roku 2020 vyrábět silnější verze, ta nejslabší přijde na řadu až za rok.

 

Právě se děje

Další zprávy