Teslu sráží na kolena neznámá značka Rivian. Před deseti lety ještě neexistovala

Jan Matoušek Jan Matoušek
5. 12. 2018 6:07
Autosalon v Los Angeles přinesl i z pohledu evropského zákazníka několik zajímavých novinek. Jednou z nejdůležitějších je nová generace kultovního Porsche 911. I tu ale nakonec částečně zastínila neznámá automobilka Rivian. Ta vznikla v roce 2009, a ačkoliv z počátku nepočítala s produkcí elektromobilů, v minulém týdnu představila svůj první elektrický pick-up. V zemi, kde jsou velké trucky doslova náboženstvím a v prodejích pravidelně válcují klasické sedany či hatchbacky. Rivian tím dokázal předběhnout i Teslu, která elektrický pick-up teprve plánuje. V následující galerii ale najdete i další novinky, které by neměly ujít vaší pozornosti.

Jaké elektromobily koupíte na českém trhu hledejte zde.

Foto: Rivian

Vůz má k dispozici pohon všech kol - v každém kole je jeden elektromotor. Ač s elektromotory, mělo by být možné s modelem R1T vyrazit i do terénu. Auto dostalo třeba vzduchové odpružení, umožňující zvýšit světlou výšku až na 360 mm. Pick-up také umí přebrodit metr hluboký vodní tok a má, v terénním režimu, nájezdové úhly 34 stupňů vpředu a 30 stupňů vzadu.

Zajímavá je rovněž platforma vozu, která umožnila součásti pohonu zabudovat pod úroveň výšky kol. Výsledkem by tak mělo být více místa pro cestující. To Rivian demonstruje například kufrem pod přední kapotou, případně úložným prostorem mezi kabinou a zadními koly. Celkově má R1T na délku 5475 mm a mezi nápravami 3450 mm.

Kabina, jak velí dnešní trendy, je naplněná obrazovkami. Na středové konzoli je displej s úhlopříčkou 15,6 palce, před řidičem je přístrojový panel s úhlopříčkou 12,3 palce a pro trojici cestujících vzadu je připravena 6,8palcová obrazovka. Když je řeč o moderních technologiích, pick-up je připraven na autonomní jízdu úrovně 3. To znamená možnost nechat na dálnici řízení na počítači s tím, že řidič musí nadále sledovat provoz (podobný systém jsme si loni vyzkoušeli v Audi A7 Sportback, podívejte se zde).

 

Právě se děje

Další zprávy