Taurský tunel je hotov, ale jinak je dobrých zpráv málo

Radek Pecák Radek Pecák
11. 7. 2011 4:29
Na Slovensku má být navigace správně v levém dolním rohu čelního skla
Taurský tunel leží na rakouské alpské dálnici A10 mezi Salcburkem a Villachem.
Taurský tunel leží na rakouské alpské dálnici A10 mezi Salcburkem a Villachem. | Foto: Wikimedia Commons/Newsflash

Pokud jste již na dovolenou neodjeli v prvních prázdninových dnech, kdy jsou evropské silnice a dálnice z celého roku zahlceny nejvíce a chystáte se někam po Evropě cestovat třeba tento týden, mohly by vám přijít k duhu následujicí informace:

Tou první potěšující je, že Taurský tunel na rakouské dálnici A10, která je klíčovým tahem mezi střední Evropou a severním Jadranem, je již průjezdný dvěma tubusy. Právě zde se pravidelně v období prázdnin tvořily několikakilometrové fronty.

Úsek, který je dlouhý 6,4 kilometru, bude nyní možné projet v každém směru zvláštním tubusem s dvěma jízdními pruhy poprvé od roku 1975. Loni byl sice otevřen nový tubus, ale zároveň s tím byla zahájena rekonstrukce starého, takže souběžný provoz v obou směrech je poprvé možný až od počátku července.

Přesto odborníci z autoklubů varují, že kolony zde budou občas i nadále, zejména o sobotách.

Vyšší mýto i v Itálii

Nové situace samozřejmě provozovatelé využili ke zdražení mýta. Kupodivu ne nějak výrazně. Za jednorázový průjezd celým tunelovým úsekem, jenž kromě Taurského tunelu zahrnuje ještě Katschberský tunel, se bude vybírat mýtné ve výši deset eur (zhruba 245 korun), což je o půl eura víc než dosud.

V Itálii ale čeká výraznější zdražení.

V průměru se letos poplatky za dálnice zvýšily o 3,3 procenta, ale například dálnice u Novary stojí o 12 procent víc. Obvykle je ale zdražení nižší. Za cestu po dálnici z Tarvisia na italsko-rakouské hranici do Říma tak zaplatíte necelých 50 eur.

Pokud se vám tu a tam stane, že absolutně nedodržíte všechny rychlostní limity a jiné dopravní předpisy, měli byste si letos větší pozor dávat například v Maďarsku. Tam od 1. července policisté zvýšili taxy. Například za překročenou rychlost či jízdu na červenou, případně alkohol v dechu, se nyní platí pokuta přes 27 000 Kč.

V Maďarsku můžete přijít o auto

Nezapnuté pásy v zemi uheráku přijdou na 4000 Kč. Pokud na zaplacení pokuty nemáte, může vám maďarská policie zabavit auto.

Dražší pokuty jsou také na Slovensku, tam však nový sazebník vstoupil v platnost již v lednu. Za příliš rychlou jízdu se platí pokuta od 240 Kč až do 15 000 Kč, jízda na červenou přijde na 3600 Kč a nezapnuté pásy či telefonování s mobilem v ruce stojí 1500 Kč.

Na Slovensku byste navíc neměli mít navigaci umístěnou uprostřed čelního skla. Slovenští policisté jsou přesvědčeni, že tam překáží řidičům ve výhledu více než v levém spodním rohu čelního skla, kde je to naopak povoleno.

Přesné taxy platí i v Německu. Tam se navíc platí i za neslušná gesta či nedodržení vzdálenosti mezi vozidly. 

 

Právě se děje

Další zprávy