Špína na autě nejvíc škodí tam, kam nevidíte. Přinášíme zásady jarního mytí

Martin Přibyl Martin Přibyl
15. 3. 2019 15:09
Přivítat jaro čistým autem je pro každého nadšeného motoristu povinnost, vyplatí se ale rozhodně i těm, kteří chtějí, aby jim vůz dobře a dlouhou dobu sloužil. Na co byste při mytí neměli zapomenout? Co je zásadní a existují drobnosti, na které byste se měli zaměřit? A pokud nebudete auto mýt sami, co byste měli požadovat v automyčce? Podívejte se do přehledu.
Foto: iStock

Čtyři základní body: důkladné umytí

Základem jarní očisty by mělo být důkladné umytí auta a všech míst, kam se běžně nedostane kartáčová myčka. Umýt se vyplatí prahy, hrany karoserie okolo pátých dveří, opatrně i plast okolo motoru. Zkontrolovat je rovněž vhodné průchodnost odtokových kanálků. Ve všech těchto místech se přes zimu hromadí špína v podobě soli smíchané s prachem a blátem, na podzim se sem pak dostane listí nebo třeba jehličí z modřínu. Nečistoty pak mohou způsobit předčasnou korozi auta. Základním bodem jarního mycího programu by ze stejného důvodu mělo být i mytí podvozku.

Pokud si auto budete mýt sami, nezapomeňte na to, že se auto nemá čistit na přímém slunci, ideální je minimálně předmytí tlakovou vodou a používat se také vyplatí tzv. dvoukbelíkový systém. V jednom kbelíku máte čistou vodu, ve druhém vodu se šamponem. Mycí rukavici nebo hadr vždy nejprve vypláchnete v čisté vodě a následně namočíte do šamponu. Odstraníte tak nejprve nečistoty, které jste z karoserie setřeli, a nebudete je dále rozmazávat po laku. Hrozí totiž i jeho poškrábání. Ideální je používat speciální mřížky, které oddělí těžké nečistoty od čisté vody, a vy si je do hadru znovu nenaberete.

Na otěr z brzd, který špiní disky kol, se používá speciální čisticí sprej, který černý prach odmastí a dostane z disků. Následně ho jen spláchnete tlakovou vodou (wapkou).

 

Právě se děje

Další zprávy