Špína na autě nejvíc škodí tam, kam nevidíte. Přinášíme zásady jarního mytí

Martin Přibyl Martin Přibyl
15. 3. 2019 15:09
Přivítat jaro čistým autem je pro každého nadšeného motoristu povinnost, vyplatí se ale rozhodně i těm, kteří chtějí, aby jim vůz dobře a dlouhou dobu sloužil. Na co byste při mytí neměli zapomenout? Co je zásadní a existují drobnosti, na které byste se měli zaměřit? A pokud nebudete auto mýt sami, co byste měli požadovat v automyčce? Podívejte se do přehledu.
Foto: iStock

Čtyři základní body: vosk

Na umytou karoserii by pak měl přijít vosk. V zimě je možná ještě důležitější, svou roli ale má i v létě. Lak ostatně chrání nejen před agresivními chemikáliemi, jako je roztok posypové soli, ale i před vysokou teplotou nebo UV zářením, které ničí lak i světlomety. Kvalitní vosk přitom vydrží i několik měsíců.

Podle složení a konzistence existuje řada typů a jejich rozlišení by zabralo samostatný článek, profíci vyberou na váš vůz ten nejlepší, na domácí mytí je nejlepší tekutý vosk, protože se snadněji nanáší a leští. Pokud si auto budete mýt sami, dejte pozor na vosky s příměsí nanočástic, poskytnou sice výtečnou ochranu, ale kvůli ochraně zdraví je lepší aplikovat je v rukavicích.

 

Právě se děje

Další zprávy