Špína na autě nejvíc škodí tam, kam nevidíte. Přinášíme zásady jarního mytí

Martin Přibyl Martin Přibyl
15. 3. 2019 15:09
Přivítat jaro čistým autem je pro každého nadšeného motoristu povinnost, vyplatí se ale rozhodně i těm, kteří chtějí, aby jim vůz dobře a dlouhou dobu sloužil. Na co byste při mytí neměli zapomenout? Co je zásadní a existují drobnosti, na které byste se měli zaměřit? A pokud nebudete auto mýt sami, co byste měli požadovat v automyčce? Podívejte se do přehledu.
Foto: iStock

Čtyři základní body: klimatizace

Řada lidí přes zimu klimatizaci v autě nechává vypnutou. Je to chyba, alespoň čas od času byste ji pustit měli, aby se její náplň rozpohybovala a nestála. Jinak se v ní totiž vytváří podhoubí pro růst různých plísní. 

Nevypínání klimatizace jejímu stavu samozřejmě pomůže, její jarní vyčištění ale stejně není od věci. Na trhu jsou různé přípravky, díky nimž to zvládnete svépomocí. Nejjednodušší je v tomto ohledu sprej, který postavíte na podlahu auta, zapnete a necháte v zavřeném voze se spuštěným větrákem a vnitřní cirkulací. Účinnost takového přípravku ale není stoprocentní, proto se vyplatí nechat "klimu" jednou za čas vyčistit profíky. Proces běžně vyjde na několik stokorun a vy nebudete dýchat spory plísní rostoucích v klimatizačním systému.

 

Právě se děje

Další zprávy