Nová služba SnapSkan zjistí stav vašich pneumatik a nebojí se vám to říci

Jiří Kaloč
14. 12. 2016 10:28
Finská společnost Nokian Tyres uvádí do praxe novou službu. Říká jí SnapScan a umí změřit hloubku dezénu pneumatik vašeho vozu během jízdy a o výsledku vás informovat. Nová bezplatná služba zaváděná zatím ve Finsku by měla v důsledku zvýšit bezpečnost všech účastníků silničního provozu, které může řidič ve vozidle obutém pneumatikami s nedostatečně hlubokým dezénem ohrozit.
Scanování pneumatik probíhá automaticky, řidič však musí o výsledek požádat bezplatně prostřednictvím SMS nebo e-mailu
Scanování pneumatik probíhá automaticky, řidič však musí o výsledek požádat bezplatně prostřednictvím SMS nebo e-mailu | Foto: Aktuálně.cz

Podle některých studií je příčinou 25 procent dopravních nehod souvisejících s pneumatikami hloubka dezénu. Ta má totiž velký vliv na jejich vlastnosti z hlediska brzdné dráhy nebo odolnosti vůči aquaplaningu. Díky službě SnapSkan může majitel vozu sledovat opotřebení pneumatik a v pravý čas se postarat o jejich výměnu.

Scanovací zařízení vypadá na první pohled jako zpomalovací retardér, kterých jsou plná parkoviště a podzemní garáže
Scanovací zařízení vypadá na první pohled jako zpomalovací retardér, kterých jsou plná parkoviště a podzemní garáže | Foto: Aktuálně.cz

SnapSkan je nový způsob měření hloubky dezénu pneumatik pomocí prostorové skenovací technologie patentované britskou společností Sigmavision. V okamžiku, kdy vozidlo najede na snímací plochu, skener automaticky naskenuje pneumatiky a kamera identifikuje vozidlo podle registrační značky.

Když je skenování dokončeno, může si řidič nechat bezplatně zaslat prostřednictvím SMS nebo e-mailu zprávu o stavu svých pneumatik. Na samotné vozidlo není třeba instalovat žádné přídavné zařízení.

Služba SnapSkan se objeví například na parkovištích a bude poskytována ve spolupráci s řetězcem pneuservisů Vianor, který si od toho samozřejmě slibuje, že uživatel po zjištění nevyhovujícího stavu svých pneumatik požádá o cenovou nabídku nových právě u firmy Vianor. Technické řešení bylo vyvinuto ve spolupráci s finskými technologickými partnery Futurice a Affecto. Celá služba je založena na prostorové skenovací technologii patentované britskou společností Sigmavision.

„Lidé většinou nesledují stav svých pneumatik a hraniční hodnoty pro výměnu se jim navíc zdají příliš vysoké. Chceme tuto novou technologii využít k tomu, abychom co nejsnazší cestou zvýšili povědomí řidičů o stavu jejich pneumatik,“ tvrdí Ville Nikkola z firmy Vianor.

„Doposud byly pneumatiky z hlediska digitalizace pozadu za jinými průmyslovými odvětvími. Tohle je důkaz, že i my umíme využívat nové technologie,“ myslí si šéf Nokianu Ari Lehtoranta a dodává: „Naším úkolem je zajistit bezpečnost na silnicích a životní prostředí. K tomuto účelu poskytujeme širokou škálu produktů a služeb. Uvedli jsme na trh první zimní pneumatiku a nyní přicházíme jako první se službou, která řidiče informuje o bezpečnosti jejich pneumatik.“

První skenovací místo s technologií SnapSkan se bude nacházet na příjezdu do podzemního parkoviště Q-Park Iso Erottaja ve finských Helsinkách. V blízké budoucnosti se skenovací místa objeví také jinde ve Finsku a později je bude možné najít ve všech finských provozovnách Vianor. V nadcházejících letech bude tato služba zavedena rovněž v dalších zemích.

 

Právě se děje

Další zprávy