Češi nejvíce kupují z levných pneumatik barumky a z dražších continentaly a nokiany

Ondřej Běhal
1. 11. 2016 19:08
Šest umístění v TOP 10 nejoblíbenějších zimních pneumatik na českém trhu podle porovnávače cen Heuréka dosáhl dezén Barum Polaris 3. Úplně nejvíce se kupuje rozměr 195/65 R15. Druhé místo patří pneumatice Continental WinterContact TS860 a třetí příčka Nokianu WD D4 - vždy ve stejném rozměru.
Jaké jsou rozdíly mezi letní a zimní pneumatikou? Kdy se vyplatí sáhnout k prémiovým značkám? Může stačit i celoroční guma? Ptali jsme se odborníků. | Video: Jan Markovič

Aktuálně nejprodávanější zimní pneumatikou na českém trhu je Barum Polaris 3 v rozměru 195/65 R15 běžném třeba pro Škodu Octavia, který se podle porovnávače cen internetových obchodů Heuréka prodává v rozmezí od 883 do 2290 korun.

Druhou nejpopulárnější zimní gumou začínající letošní sezony je Continental WinterContact TS 860 ve stejném rozměru. Tato pneumatika se prodává v cenách od 1261 do 1726 korun.

Bronzový stupínek obsadil plášť Nokian WD D4 opět v rozměru 195/65 R15 dostupný v cenách od 1174 do 1710 korun. Tyto tři výrobky obsadily v různých rozměrech všechna pořadí TOP 10.

Dalšími oblíbenými rozměry u barumek jsou například 165/70 R14 a 175/65 R14 určené pro malé vozy velikosti Škody Fabia. U continentalů a nokianů je to rozměr 205/55 R16 pro auta velikosti Octavie, ale i některých větších manažerských vozů.

První číslo u rozměru pneumatik vždy uvádí šířku běhounu v milimetrech. Druhé za lomítkem označuje profil pneumatiky - tedy podíl výšky k šířce v procentech. Čím je toto číslo vyšší, tím je pneumatika "balónovější". Číslo za písmenem R popisuje vnitřní průměr pneumatiky a velikost disku v palcích.

Ode dneška, tedy od 1. listopadu až do 31. března ukládá zákon povinnost mít na osobním autě obuté zimní nebo celoroční pneumatiky (musejí mít na sobě označení M+S - mud+snow - bláto a sníh). Ale pouze tehdy, pokud se na pozemní komunikaci nachází souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza, nebo když lze vzhledem k počasí předpokládat, že se tyto jevy mohou vyskytnout.

Na úsecích označených značkou Zimní výbava (modré kolečko s autem a sněhovou vločkou) musí mít auto zimní gumy v tomto období bezpodmínečně. Za porušení předpisů o zimních pneumatikách mohou policisté uložit hříšníkovi blokovou pokutu do výše 2000 korun a jsou oprávněni zakázat mu další jízdu. Ještě citelnější může být postih od pojišťovny, která v případě nehody nemusí škodou způsobenou kvůli jízdě na letních pneumatikách v zimním období proplatit.

 

Právě se děje

Další zprávy