Test zimních pneu pro rodinná auta: nevhodná je čínská Westlake, pozor také na Kleber a Firestone

Radek Pecák Radek Pecák
3. 10. 2016 11:04
Lidé, kteří potřebují novou zimní pneumatiku na vozy Škoda Fabia, octavia či superb a další auta obdobných velikostí neprohloupí, pokud si koupí výrobky firem Goodyear či Michelin. Vyplývá to z testu evropských autoklubů, které podrobily zkouškám pneumatiky s rozměry 185/65 R15, 205/55 R16 a 225/45 R17. Celkem bylo otestováno 41 aktuálně nabízených výrobků.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Autoklub ČR

Velké problémy na mokré vozovce čekají ty motoristy, kteří v zimě nasadí na svůj automobil zimní pneumatiky Kleber Krisalp HP2 a Firestone Winterhawk 3 v rozměru 185/65 R15. Jsou to pláště vhodné pro městská auta typu Volkswagen Polo, Renault Clio nebo domácí Škodu Fabii.

Vyplývá to z  výsledků nezávislého testu zimních pneumatik, který společně podnikli odborníci evropských autoklubů.

Naopak z celkového hodnocení vyšly nejlépe pneumatiky Good Year Ultra Grip 9 a Michelin Alpin A4. Na dalších pozicích v kladném hodnocení se umístily tyto pneumatiky: Nokian WR D4, Vredestein Snowtrac 5, Esa-Tecar Super Grip 9, Hankook i*cept RS2 W452, Bridgestone Blizzak LM001, Pirelli Cinturato Winter, Dunlop SP Winter Response 2, Nexen Winguard Snow'G WH2, Uniroyal MS plus 77, Barum Polaris 3 a Viking SnowTech II.

Mezi šestnáctipalcovými pneumatikami (přesný rozměr je 205/55 R16) si letos nejlépe vedl plášť Continental Winter Contact TS 860. Má extrémně dobrou přilnavost na sněhu i mokré vozovce a nejnižší valivý odpor ze všech testovaných pneumatik. Na druhém místě se umístila Nokian WR D4 a na třetím Pirelli Cinturato Winter. Na těchto pláštích jezdí kromě jiných aut také Škoda Octavia a Hyundai i30.

Na opačném konci hodnocení, avšak stále ještě vyhovující jsou: Kumho Winter Craft WP 71, Wredestein Wintrac Xtreme 5 a GT Radial Champiro Winter Pro HP. Totálním propadákem je ale pneumatika Westlake SW 618. Je extrémně nebezpečná na mokré silnici tím, že výrazně prodlužuje brzdnou dráhu a neudrží vůz stabilní.

Test výrobků pro vozy střední třídy (rozměr (225/45 R17) prokázal prvenství pneumatiky  Dunlop Winter Sport 5. Na dalších místech jako uspokojivé se umístily tyto pneumatiky: Pirelli Winter Sottozero 3, Firestone Winterhawk 3, Goodyear UltraGrip Performance Gen-1, Hankook i*cept evo2 W320, Nokian WR D4 XL, Uniroyal MS plus 77, Bridgestone Blizzak LM001, Viking SnowTech II, Vredestein Wintrac Extreme S, Yokohama W.drive V905.

Dostatečnou známku čtyři dostaly tyto pneumatiky: Matador MP92 Sibir Snow  BF Goodrich G-Force Winter. Obě zejména kvůli slabším schopnostem na mokré vozovce.

 

Právě se děje

Další zprávy