Moderní ZIL se cenou nepodbízí. Putinův Aurus Senat jde do prodeje, zatím v Rusku

Jan Matoušek Jan Matoušek
2. 3. 2019 7:23
Ruský prezident Vladimir Putin i ruský ministerský předseda Dmitrij Medveděv. To jsou dva z nejprominentnějších uživatelů limuzíny Aurus Senat. Ostatně, vůz byl vyvíjen primárně pro politické špičky, teď však míří také do běžného prodeje. Objevit by se měl ruský Rolls-Royce i v Evropě, nepřekvapí proto, že se Senat stane jedním z taháků letošního ženevského autosalonu. Zavedeným rivalům především německé výroby ovšem nebude Aurus konkurovat pouze luxusem, ale také cenou.
Foto: Výrobci

Pod kapotou Porsche

Ačkoliv se Aurus Senat tváří jako stoprocentní ruský výrobek, není to tak úplně pravda. Na vývoji spolupracovala řada zahraničních firem, z nichž asi nejznámější jméno je Porsche Engineering. Ostatně historie spolupráce ještě sovětských automobilek s tou německou je relativně bohatá. Porsche totiž vyvíjelo například modernizaci Lady 2103, která ale nakonec do výroby nezamířila, a pomáhalo i při vývoji Lady Samara.

Avšak zpátky k moderní luxusní limuzíně: tu pohání dvakrát přeplňovaný vidlicový osmiválec o objemu 4.4 litru s výkonem 441 kW a točivým momentem 880 Nm. Benzinové jednotce pomáhá také elektromotor, to znamená, že Aurus Senat je hybridním vozem. O přenos výkonu na všechna kola se stará devítistupňová automatická převodovka ruské konstrukce. Na řidiči bude volba jednoho ze čtyř jízdních režimů.

Základem Aurusu Senat je modulární platforma, na níž budou stát i další produkty ruského výrobce. Agentura TASS také uvádí, že platforma je připravena i na zástavbu čistě elektrického pohonu.

 

Právě se děje

Další zprávy