Moderní ZIL se cenou nepodbízí. Putinův Aurus Senat jde do prodeje, zatím v Rusku

Jan Matoušek Jan Matoušek
2. 3. 2019 7:23
Ruský prezident Vladimir Putin i ruský ministerský předseda Dmitrij Medveděv. To jsou dva z nejprominentnějších uživatelů limuzíny Aurus Senat. Ostatně, vůz byl vyvíjen primárně pro politické špičky, teď však míří také do běžného prodeje. Objevit by se měl ruský Rolls-Royce i v Evropě, nepřekvapí proto, že se Senat stane jedním z taháků letošního ženevského autosalonu. Zavedeným rivalům především německé výroby ovšem nebude Aurus konkurovat pouze luxusem, ale také cenou.
Foto: Výrobci

Na druhou stranu už není Aurus pouze ruským projektem. Vstoupila do něj totiž skupina Tawazun ze Spojených arabských emirátů, která se zavázala během tří let investovat do automobilky dalších 110 milionů eur (v přepočtu asi 2,82 miliardy korun). "Finanční prostředky budou použity ke spuštění výroby v plném měřítku, lokalizaci i rozšíření distribuce na další světové trhy," řekl k tomu ruský ministr průmyslu a obchodu Denis Manturov.

Arabové výměnou za svou investici získají v automobilce 36procentní podíl. To snížilo především vliv ruského holdingu Sollers, který nyní drží jen půlprocentní podíl. Výzkumný institut NAMI, který se má dále starat o vývoj značky i dalších chystaných modelů, vlastní 63,5 procenta výrobce.

 

Právě se děje

Další zprávy