Velké komplikace na D1. Dálnice se zcela uzavřela

Radek Pecák Radek Pecák
Aktualizováno 12. 7. 2014 22:21
Nejprve přichází na řadu budování nových mostů, pak se bude doprava převádět na zrekonstruované poloviny tří úseků.
Těžká stavební technika nejdříve dálnici uzavřela při bourání mostů, teď se budou stavět nové.
Těžká stavební technika nejdříve dálnici uzavřela při bourání mostů, teď se budou stavět nové. | Foto: Radek Pecák

Praha - Nebývale velké množství komplikací čeká na řidiče během nastávajících tří víkendů, pokud nebudou moci odložit svoji cestu autem po tuzemské nejdůležitější dálnici D1.

Vyplývá to z informací Ředitelství silnic a dálnic a také stavebních firem, které pracují na modernizaci této komunikace.

První problémy se dají čekat již v noci ze soboty na neděli.

Na úseku mezi sjezdy číslo 41 a 49 (Šternov- Psáře) bude totiž opakovaně kompletně uzavřena dálnice kvůli montáži nosníku mostu na 42,7. kilometru.

Během noci policisté dálnici uzavřou třikrát na 30 minut ve směru na Prahu a rovněž třikrát na 60 minut ve směru do Brna. Osobní vozy a menší nákladní vozidla budou moci neprůjezdné úseky objet přes Divišov a Vlašim ve směru na Brno a přes Uhlířské Janovice a Sázavu v opačném směru.

Kamiony budou muset na dálnici zůstat a čekat, až se provoz opět obnoví.

Jeden most nyní, druhý za týden

"Harmonogram prací je na oba víkendy stejný. Na místo osazování nosníků bude vždy v pátek instalován speciální jeřáb LG 1550. V této fázi bude ještě dálnice průjezdná. Uzavře se až v momentě, kdy jeřáb bude nosníky usazovat na ložiska v opěrách mostu. Stane se tak během každé noci celkem třikrát. Montáže prvního nosníku se předpokládají kolem 22. hodiny," uvedla mluvčí firmy Eurovia Iveta Štočková.

Další most se bude v neděli brzy ráno budovat na 107. kilometru, tedy na dalším rekonstruovaném úseku mezi Větrným Jeníkovem a Jihlavou. Mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Rýdl informoval, že půjde celkem o čtyři čtvrthodinové uzavírky dálnice v obou směrech. První z nich začne v půl páté ráno, poslední je plánována od 8.30 do 8.45.

Na přelomu července a srpna se bude značit

Nejspíše poslední červencový víkend pak na dálnici nastoupí silničáři, kteří začnou měnit dopravní značení, vyznačovat dopravní pruhy a další náležitosti, které jsou třeba pro převedení dopravy z dosud neopravené poloviny dálnice na tu, která již prošla modernizací.

Přesný termín zatím ředitelství silnici a dálnic nestanovilo. "Platí, že se to odehraje na přelomu července a srpna, přičemž nejdříve by měl přijít na řadu úsek číslo 5 Šternov-Psáře," sdělil pouze Studecký. Také mluvčí Eurovie Štočková zatím nebyla schopna sdělit přesný termín. "Je ale pravděpodobné, že se to odehraje poslední červencový víkend," sdělila na dotaz online deníku Aktuálně.cz.

Celá operace bude podle ní vypadat podobně jako na jaře, kdy se začínal bourat starý povrch a doprava byla poprvé převedena jen na polovinu dálnice do čtyř zúžených jízdních pruhů.

"Ihned poté se začne pracovat na rekonstrukci zbývající dálnice," dodala.

Omezení jsou i jinde

Zásadních omezení je však nyní na dálnicích ještě více. Například dálnice D3 bude u Tábora od 14. do 17. července v noci uzavřena kvůli instalaci železničního mostu. Uzavírka se bude týkat v obou směrech úseku od 63. do 70. kilometru. Doprava bude svedena na vedlejší komunikace v blízkosti dálnice. Uzavírka začne vždy ve 20:00 a potrvá do 8:00 následujícího dne.

Instalací železničního mostu pokračuje projekt modernizace tratě mezi Českými Budějovicemi a Prahou. Až do října pak potrvá modernizace šestipruhového úseku dálnice D1 za Prahou.

 

Právě se děje

Další zprávy