Půjčujete si auto v zahraničí? Pozor na pojištění i malé písmo na konci smlouvy

Martin Přibyl Martin Přibyl
8. 7. 2019 6:02
Odcestovat na dovolenou letadlem neznamená vzdát se na místě pohodlí cestování osobním autem. V půjčovnách aut dokážou dnes turistům splnit téměř jakékoli přání. K dispozici jsou malá auta pro šetřivé, kabriolety pro ty, kteří si chtějí užívat, i minivany pro táty od rodin. Na co si ale v půjčovně dát pozor? Připravili jsme pro vás přehled.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: iStock

4. Podmínky se skrytými pastmi

Důležité je pochopitelně prostudovat i podmínky zápůjčky jako takové. Chcete se při řízení střídat? Budete potřebovat "druhého" řidiče: někde ho nabízí standardně, jinde za příplatek. Plánujete se vydat na nedaleký ostrov trajektem? Pozor na to, že někdy je to v podmínkách zakázáno, stejně nemusí být povolena ani cesta přes státní hranice. Důležitý je i věk. Řidiči do 25 let a ve Španělsku podle ÖAMTC také nad 79 let nemusí auto v půjčovně vůbec dostat, nebo si budou muset připlatit. Ujasněte si také, jestli náhodou v ceně půjčovného neplatíte nějaká zbytečná pojištění.

Pozornost věnujte rovněž podmínkám spojeným s tankováním. Většinou auto musíte vrátit minimálně s takovým množstvím paliva v nádrži, s jakým jste ho dostali. Častá je i politika plná-plná, tedy s plnou auto dostanete, s plnou ho vrátíte. Při převzetí vozu si to s předávajícím ujasněte a zkontrolujte, jestli stav paliva sedí. Pokud auto vrátíte s příliš nízkým stavem paliva, zaplatíte i servisní poplatek za dotankování autopůjčovně, jehož výše cenu chybějícího paliva mnohonásobně převyšuje.

 

Právě se děje

Další zprávy