Půjčujete si auto v zahraničí? Pozor na pojištění i malé písmo na konci smlouvy

Martin Přibyl Martin Přibyl
8. 7. 2019 6:02
Odcestovat na dovolenou letadlem neznamená vzdát se na místě pohodlí cestování osobním autem. V půjčovnách aut dokážou dnes turistům splnit téměř jakékoli přání. K dispozici jsou malá auta pro šetřivé, kabriolety pro ty, kteří si chtějí užívat, i minivany pro táty od rodin. Na co si ale v půjčovně dát pozor? Připravili jsme pro vás přehled.
Foto: iStock

3. Chtějte plné pojištění

Jednou z nejdůležitějších věcí ve smlouvě jsou podmínky havarijního pojištění (CDW - Collision Damage Waiver). My jednoznačně doporučujeme půjčovat auta bez spoluúčasti (většinou SCDW - Super Collision Damage Waiver nebo FCDW - Full Collision Damage Waiver).

A není to jen otázka toho, že při nehodě jste krytí a nemusíte nic řešit, ale i toho, že v případě sjednání spoluúčasti si autopůjčovna může zablokovat na vaší kartě obnos právě ve výši spoluúčasti, aby si kryla případné škody. S vracením nebo odblokováním obnosu některé půjčovny nijak nepospíchají a může se jednat klidně o stovky eur. Při odevzdání nebo přebírání auta také nebudete muset řešit každý škrábanec nebo drobné poškození - autopůjčovna si škody vyřeší s pojišťovnou většinou sama.

Všechny autopůjčovny bohužel podobné plné pojištění nenabízí, ve většině těch solidních ho však lze připlatit. Projděte si nabídku, dost možná vás v tomto ohledu překvapí právě jedna z malých lokálních firem, a ne velký moloch.

Pozor na každý pád dejte na výjimky, které se k pojištění vztahují. Většinou není krytý podvozek (to abyste neměli tendenci dojet po kamenech až k pláži), výjimky se obvykle vztahují také na pneumatiky nebo čelní sklo. Škody si v tomto případě zaplatíte.

Rakouský autoklub ÖAMTC doporučuje také zkontrolovat výši krytí v rámci pojištění odpovědnosti za škodu (tedy povinného ručení). Tu některé pojišťovny ve snaze nabídnout co nejnižší sazby často snižují na nejnižší možnou míru.

 

Právě se děje

Další zprávy