Propadl vám řidičský průkaz? Platnost se prodlužuje, ale zatím jen v Česku

Eva Srpová Eva Srpová
21. 10. 2020 12:12
Kvůli pandemii koronaviru se začátkem října mnoho úřadů rozhodlo omezit svou pracovní dobu. To bohužel vedlo k tvoření dlouhých front, ve kterých se rozestupy dodržovaly jen těžko. Platilo to i v případě, kdy si občané chtěli vyměnit řidičské průkazy, kterým končí platnost.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Jakub Plíhal

Na registrech vozidel a řidičů se v některých městech v posledních týdnech začaly tvořit velké fronty. Úřady totiž kvůli pandemii koronaviru a vyhlášení nouzového stavu zkrátily pracovní dobu. Jenže právě proto nestíhaly vybavit žádosti občanů, včetně výměny řidičských průkazů, kterým končí platnost.

Ministerstvo dopravy spolu s ministerstvem vnitra se dohodly, že platnost řidičských průkazů a také průkazů profesní způsobilosti řidiče se prodlouží. Doklady tak nebude nutné měnit. Opatření zatím platí po dobu nouzového stavu, ministerstvo dopravy však navrhuje jeho pokračování až do konce března.

Musíte však splnit zásadní podmínku. Platnost dokladu musí vypršet v době, kdy v Česku platí nouzový stav. Pokud k tomu došlo dříve, změna se na vás nevztahuje a doklady pozbyly platnosti. "Pokud doba platnosti dokladů uplynula v době trvání nouzového stavu, na tyto doklady se hledí jako na platné, respektive držitelé těchto dokladů nebudou za výkon činnosti realizovaný s dokladem, jenž v době nouzového stavu pozbyl plynutím času své platnosti, v přestupkovém řízení postihováni," stojí v metodickém stanovisku ministerstva dopravy, které dostaly jednotlivé úřady.

Výjimka platnosti průkazů platí také pouze na území České republiky. Ministerstvo dopravy jedná s Evropskou komisí o návrhu prodloužení platnosti propadlých řidičských průkazů do 31. 3. 2021.


Je omezení úředních hodin skutečně nutné?

V tiskové zprávě ministerstva dopravy se uvádí, že ministerstvo vnitra oslovilo již minulý týden všech 206 obcí s rozšířenou působností a krajské úřady s připomenutím, že nemusí omezovat úřední hodiny, pokud by omezení rozsahu úředních hodin ohrozilo činnost orgánu nebo nepřiměřeně omezilo práva veřejnosti.

"Je přímo na jednotlivých na úřadech, jaká přijmou opatření, např. využití rezervačních systémů, aby se netvořily fronty a byly dodrženy hygienické podmínky, zejména rozestupy, spojené s preventivními opatřeními v boji s epidemií," uvádí tiskový mluvčí ministerstva dopravy František Jemelka.

O výměnu je možné zažádat i s předstihem

Řidiči nemusí nechávat výměny řidičských průkazů na poslední chvíli, žádost je možné podat tři měsíce před koncem platnosti a je zdarma. Úřad má 20 dnů na vydání nového dokladu. Pokud řidič požádá o zrychlené vydání dokladu do pěti pracovních dnů, bude ho výměna stát 700 korun.

 

Právě se děje

Další zprávy