Tesla a Čína v prodejích elektromobilů válcují ostatní. Česká republika jen paběrkuje

Jan Matoušek Jan Matoušek
22. 3. 2019 6:04
Elektřina je budoucností dopravy. To je zřejmé například z plánů jednotlivých automobilek, kterými se prezentovali mimo jiné i na autosalonu v Ženevě. Také zákazníci si na elektromobily začínají zvykat, protože jejich prodeje (kumulativně s plug-in hybridy, které na elektřinu ujedou nějakou část trasy) každým rokem rostou. Loni se po celém světě prodalo 2,1 milionu elektromobilů či plug-in hybridů. To je meziroční nárůst o výrazných 64 procent. Podrobná data o největších trzích i nejoblíbenějších modelech najdete v galerii.
Foto: Jan Horčík

Za Čínou jsou s výrazným odstupem Spojené státy americké. Na tamním trhu se loni prodalo 358 tisíc elektromobilů nebo plug-in hybridů. To je o 79 procent více než v roce 2017.

Pokud budeme počítat Evropu jako jeden globální trh, je právě ona na druhém místě se 409 tisíci prodanými vozy do zásuvky. Nárůst je to pomalejší než v USA nebo Číně - jen o 34 procent.

Pokud bychom Evropu rozparcelovali, nejvíce elektromobilů a plug-in hybridů se prodá v Norsku (EV Volumes hovoří o 40 procentech všech prodaných aut). Následují Německo, Velká Británie, Francie a Švédsko. Nicméně ani na jednu z těchto zemí nepřipadá více než 100 tisíc prodaných kusů - nejvíce má Norsko se zhruba 80 tisíci auty. Německo pak lehce překročilo 70tisícovou hranici.

 

Právě se děje

Další zprávy