Tesla a Čína v prodejích elektromobilů válcují ostatní. Česká republika jen paběrkuje

Jan Matoušek Jan Matoušek
22. 3. 2019 6:04
Elektřina je budoucností dopravy. To je zřejmé například z plánů jednotlivých automobilek, kterými se prezentovali mimo jiné i na autosalonu v Ženevě. Také zákazníci si na elektromobily začínají zvykat, protože jejich prodeje (kumulativně s plug-in hybridy, které na elektřinu ujedou nějakou část trasy) každým rokem rostou. Loni se po celém světě prodalo 2,1 milionu elektromobilů či plug-in hybridů. To je meziroční nárůst o výrazných 64 procent. Podrobná data o největších trzích i nejoblíbenějších modelech najdete v galerii.
Foto: iStock

Největší trh

Největším trhem s elektrickými a plug-in hybridními auty je Čína. Tam se tyto modely prodávají pod souhrnnou zkratkou NEV (New Energy Vehicles) a vzhledem k velkému množství emisí čínská vláda nákup bezemisního, nebo alespoň částečně bezemisního vozu, podporuje.

Konkrétní čísla říkají, že loni se v Číně prodalo 1,182 milionu elektrických nebo plug-in hybridních vozů. To představuje nárůst o 78 procent (v roce 2017 se prodalo 663 tisíc těchto aut). Naprostá většina z tohoto počtu byla vyrobena přímo v Číně, importované modely jsou zatíženy stejnou daní jako další vozy s konvenčním pohonem, navíc pozbývají nároku na státní pobídky. Logicky se tak jeví aktivita Tesly, která v Šanghaji postaví svou další Gigafactory.

 

Právě se děje

Další zprávy