Přízrak zaseknutého plynu Toyotu pronásleduje dále

ČTK Radek Pecák ČTK, Radek Pecák
18. 1. 2013 10:28
Toyota také zaplatí svým zákazníkům přes miliardu dolarů kvůli snížení hodnoty vozů
Expert Matthew Schwall najatý Toyotou také zkoumal plynový pedál a příčiny samovolného zrychlování vozů Toyota
Expert Matthew Schwall najatý Toyotou také zkoumal plynový pedál a příčiny samovolného zrychlování vozů Toyota | Foto: Aktuálně.cz

Toyota - Dohodu o urovnání první žaloby, kdy lidé v USA žalují japonskou automobilku Toyota, že se zranili nebo dokonce zabili kvůli nechtěnému zrychlování svých vozů, uzavřela firma s pozůstalými po Paulovi Van Alfenovi a Charlene Jones Lloydové. Ti zahynuli v roce 2010 poté, co jejich vůz Toyota Camry narazil do zdi.

Toyota čelila v té době dvěma problémům. Prvním byl uvolňující se kobereček u řidiče, druhým pak vadný plynový pedál.

Kvůli oběma závadám musely do servisu na opravu miliony vozů. To se pak podepsalo i na pověsti Toyoty, jakožto výrobce spolehlivých vozů.

Uzavřená dohoda se nedotkne dalších sporů, jak ujistila mluvčí Toyoty Celeste Miglioreová. Finanční podmínky urovnání však nezveřejnila.

Vyrovnání kvůli snížení hodnoty již uzavřeno

Žalob jsou podány stovky.

Již minulý měsíc se Toyota dohodla na vyrovnání se spotřebiteli ve výši 1,1 miliardy USD (21 miliardy Kč) v případě žaloby spotřebitelů na automobilku kvůli snížení hodnoty automobilů. Dohoda vyřeší stovky žalob motoristů, kteří si stěžovali, že hodnota jejich vozů Toyota se výrazně snížila poté, co firma svolala ke kontrole své vozy kvůli problémům s vadnou podlahou, která mohla způsobit nechtěné a nečekané zrychlení vozu.

Toyota se však ze svých problémů již dostala a v loňském roce prodala opět nejvíce automobilů na světě. Konrkétně 9,7 milionu kusů.

 

Právě se děje

Další zprávy