Kalhotkami zakryté značky a divoká jízda? Problémová menšina motorkářů to kazí všem

Eva Srpová Eva Srpová
Aktualizováno 16. 6. 2024 14:40
Neukáznění motorkáři na Červenohorském sedle kazí obrázek o těch, kteří problémy nezpůsobují, myslí si zástupci z řad motorkářů. Policie se chce na motorkáře, kteří porušuji pravidla, nyní zaměřovat ještě víc.
Policie ČR o víkendu pokutovala motorkáře na Červenohorském sedle | Video: Policie ČR

Z Bělé pod Pradědem je do Loučné nad Desnou jen 23 kilometrů. Silnice I/44 patří ale mezi jedny z nejscéničtějších v Česku, s výrazným převýšením, krásnými serpentinami a navíc pěkným povrchem.

Právě proto trasa přes Červenohorské sedlo láká ty, kteří mají rádi rychlost. Hlavně za řídítky motorek. Což samozřejmě neprochází bez pozornosti policie. Ta se rozhodla na motorkáře od teď zaměřit opravdu důkladně a dle svých slov v tom hodlá pokračovat.

Během druhého červnového víkendu vyrazila na Červenohorské sedlo hlídkovat ve velkém a vybrala si na pokutách značné sumy. "Trasa je hodně vyhledávaná motoristy z celé republiky i ze zahraničí, kteří neváhají ujet stovky kilometrů, aby se tu mohli svézt. Ke kontrolní akci jsme přistoupili na základě podnětů obyvatel okolních obcí a také od místních řidičů," vysvětluje Tereza Neubauerová, policejní komisařka a tisková mluvčí z Krajského ředitelství Olomouckého kraje.

"A protože si tuto horskou lokalitu oblíbili i majitelé luxusních a rychlých aut, na bezpečnostní opatření si naši jeseničtí policisté pozvali i kolegy ze Speciálního oddělení dohledu Čechy se služebními vozy BMW a také Ferrari," dodává Neubauerová. Video zveřejněné policií tak ukazuje, jak motorkáře kontrolují také policisté ve Ferrari 458 Italia v modrožlutém polepu, které před lety propadlo státu z trestné činnosti.

Kdo používá aplikaci navigace Waze, mohl v mapách sledovat, jak na trase přes Červenohorské sedlo naskákaly v sobotu i v neděli v mnoha zatáčkách varovné ikony s policejní čepicí. Přestupků ale bylo nakonec i navzdory upozornění víc než dost. Policie tu podle vyjádření zkontrolovala přes 400 vozidel a každý čtvrtý řidič dostal bloček.

Celkem 92 řidičů zaplatilo na místě pokuty ve výši 95 400 Kč. "V dalších deseti případech byly přestupky závažné a postoupily správnímu orgánu. Pokud se závažnějších přestupků dopustili cizinci, policisté jim uložili kauce v celkové výši 45 000 Kč," uvádí se v tiskové zprávě.

Podle Neubauerové se více přestupků dopustili právě motorkáři, a to v 72 případech. Pokutu dostali za technický stav stroje a rychlost.

Policie po akci také tvrdí, že motorkáři jsou pro ztížení své identifikace schopni udělat cokoliv. "Už jsme se setkali s dámskými kalhotkami umístěnými na poznávací značce nebo přelepenými číslicemi. Při této akci tomu nebylo jinak. Ohnuté držáky, značky zapasované v zadním blatníku, šrouby v číslech a písmenech a podobně," dodává komisařka Neubauerová.

Obliba motorek v Česku v posledních letech stoupá a jejich prodeje utěšeně rostou. Na celou motorkářskou obec tak chování neukázněné menšiny na Červenohorském sedle hází nedobré světlo. Že jde ve skutečnosti jen o malé procento motorkářů, kteří extrémními přestupky vyprovokovávají policii k zátahům, protože jim dělá problém dodržovat základní pravidla silničního provozu, si myslí také redaktor serveru Motorkáři.cz Dominik Valášek.

"Kvůli těm několika, kteří vyjedou na silnici s technicky nezpůsobilou motorkou nebo mění či zakrývají identifikační znaky, jsou potom biti i jinak slušní motorkáři, kteří se na širokých a přehledných silnicích Červenohorského sedla trochu víc rozvášnili," dodává.

Že by se mezi motorkáři stále objevovaly ve velkém případy, kdy se registrační značky skutečně zakrývají kalhotkami, si ale nemyslí. "Tato podivná móda měla svůj vrchol v devadesátých letech. Dnes se na normálních silnicích jedná o výjimečné případy, které prakticky nepotkáte. Nemohu však mluvit o stavu, který panuje v destinacích, jako je Červenohorské sedlo, já i moji kolegové sem zavítáme jen zřídkakdy. Hádám ale, že i tam bude výskyt nižší než kdysi, byť asi ne ojedinělý," dodává Valášek.

Faktem je, že v Česku má Červenohorské sedlo specifické postavení. Opravdu "ikonických" silnic tu není tolik jako například v Itálii či sousedním Rakousku či Švýcarsku, což jsou státy, které díky horám nabízejí top lokality v Evropě pro milovníky cestování v jedné stopě. V létě je tak poměrně krátká trasa motorkáři obsypaná a koncentrují se tu ti, kteří vyvolávají nebezpečné situace.

Proto i redaktoři serveru Motorkáři.cz propagují, aby si motorkáři našli i jiné oblasti, kde se dá dobře a bezpečně projet. V Česku jich je spousta. "Vedle Jeseníků je to třeba Šumava, Krušné hory, jižní Morava, Liberecko… většina těchto míst se nachází v příhraničních oblastech. Podstatné je, že prakticky všechny oblíbené silnice, jako je třeba Červenohorské sedlo, nabízí i další zajímavé svezení v okolí. Rozhodně tak není potřeba soustředit se do jednoho úseku, který potom začne být okatý a přivolává podobné policejní akce," dodává Valášek.

Rekordmanem v překročení rychlosti byl nicméně během prvního letošního zátahu na Červenohorském sedle řidič v automobilu značky Cupra, který jel 152 km/h v úseku, kde je povolena maximálně devadesátka. Před policisty se snažil ujet lesní cestou, nyní mu hrozí pokuta 25 tisíc korun a zákaz řízení na šest až 18 měsíců. Podle Neubauerové se podobné policejní akce, jako byla ta červnová, budou letos na této silnici opakovat pravidelně.

 

Právě se děje

Další zprávy