Když si s auty hraje příroda: Smutná pohřebiště superaut i nálezy veteránů ve stodole

Dan Poláček Jan Matoušek Dan Poláček, Jan Matoušek
24. 11. 2022 6:02
Otevřít starou stodolu nebo garáž a najít tam poklad. To je jistě sen nejednoho sběratele prakticky čehokoliv, ale zejména automobilů. Čas od času se někomu povede pod hromadou sena najít vzácné auto a následně ho prodat za miliony. Existují ale i místa, odkud už ani sebevzácnějšímu autu nikdo nepomůže. Podívejte se, jak vypadají ukryté automobilové poklady, ale i jejich hřbitovy.

Jedinečné Ferrari se šťastným koncem

Jako pravděpodobně většina Ferrari patří i kupé 365 GTB/4 Daytona mezi oblíbené sběratelské modely italské automobilky. Toto konkrétní je ale přece jen něčím zvláštní - jde totiž o jediný na silnice určený kousek na světě, který má hliníkovou karoserii. Ta byla jinak určená jen pro závodní specifikaci vozu. Už to samo o sobě by z něj učinilo auto nevyčíslitelné hodnoty, jeho příběh je ale ještě neuvěřitelnější. 

Původně ho koupil Luciano Conti, který vydával magazín Autosprint a byl blízkým přítelem Enza Ferrariho. V roce 1971 se ale dostalo do Japonska, kde vystřídalo několik majitelů, až se dostalo k jistému Makoto Takaimu, který jej na dalších skoro 40 let zavřel někam do stodoly. V roce 2017 se auto povedlo objevit a následně prodat v aukci za 1,8 milionu euro. Čekáte, že se Daytona dočkala renovace? Ani náhodou, stále zůstává v původním stavu, pokrytá prachem a nečistotami. Dokonce je v něm i vystavená v muzeu Ferrari v italské Modeně.

 

Právě se děje

Další zprávy