Oprava D1 začne 9. května, krize nastane v červnu

Radek Pecák Radek Pecák
24. 4. 2013 15:53
Ředitelství silnic a dálnic se obávalo komplikací během státních svátků
Foto: Jiří Kropáček

Praha - Rekonstrukce dálnice D1 odstartuje až po státních svátcích na začátku května. Ředitelství silnic a dálnic informovalo, že s prvními omezeními v dopravě spojenými s modernizací klíčové dálnice se motoristé setkají na úvodních dvou úsecích ve čtvrtek 9. května.

"Právě v tento den začnou zhotovitelé na úsecích 14 (Větrný Jeníkov - Jihlava) a 21 (Lhotka - Velká Bíteš) vytyčovat první dopravní opatření," informoval Jan Studecký z oddělení komunikace Ředitelství silnic a dálnic.

Poté se začnou budovat přejezdy před začátkem a na konci každého opravovaného úseku. "V další fázi se provede provizorní rozšíření jednoho pásu dálnice na krajnici o 75 centimetrů. To později umožní převést dopravu ve čtyřech pruzích na jednu polovinu dálnice," sdělil online deníku Aktuálně.cz Studecký.

Stanovený termín podle něho vyplynul z harmonogramu výstavby předloženého ze strany zhotovitelů. Volbu termínu přitom ovlivnily také ohledy na státní svátek 8. května, během kterého se očekává intenzivnější doprava na prodloužený víkend.

Podívejte se, jak bude oprava nejfrekventovanější dálnice u nás probíhat

Pracovat se proto začne až po svátečním dnu.

Nejhorší období pro řidiče podle předběžných předpokladů Ředitelství silnic a dálnic nastane zhruba od poloviny června, kdy se začnou bourat stávající nadjezdy nad dálnicí.

"To bude muset být několikrát doprava na desítky minut zastavena a často se bude jezdit pouze v režimu pruhů 2+1 nebo dokonce 1+1," dodal Studecký. Tato situace by měla skončit do začátku hlavní letní motoristické sezony. 

Přesné termíny jednotlivých uzavírek ještě musí posvětit ministerstvo dopravy, kam stavební firmy posílají žádosti o vydání rozhodnutí o uzavírkách na uvedených úsecích.

Předpokládá se ale, že ministerstvo termíny bez problémů schválí.

 

Právě se děje

Další zprávy