Stavební firmy letos rozkopou čtyři úseky na D1

Radek Pecák Radek Pecák
16. 4. 2013 15:37
Práce na pátém úseku začít nemohou. Ředitelství silnic a dálnic to ale nevadí
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: ŘSD

Praha - Záměr Ředitelství silnic a dálnic začít letos opravovat celkem čtyři úseky na dálnici D1 se splní. "Stavební společnost Dálniční stavby Praha, kterou ředitelství ze soutěží kvůli nesplnění podmínek zadání vyřadilo, ve stanovené lhůtě nepodala rozklad k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS)," informovala mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Martina Vápeníková.

Lhůta vypršela o půlnoci z pondělka na úterý.

Stavební práce tak mohou začít i v úsecích Šternov - Psáře a Loket - Hořice, které se nacházejí mezi kilometry 41 - 49 a 66 - 75. 

Vítězem výběrového řízení pro úsek Šternov - Psáře ředitelství vyhlásilo společnost Eurovia CS, která zde dálnici opraví za 523 milionů korun, což představuje necelých 64 procent odhadované ceny. Úsek Loket - Hořice opraví sdružení společností Colas CZ a Porr, které zvítězilo s nabídkou 625 milionů korun. Colas a Porr zvítězily rovněž v soutěži na opravu dálnice mezi Větrným Jeníkovem a Jihlavou.

ŘSD již minulý týden podepsalo smlouvy na modernizaci dálnice mezi Lhotkou a Velkou Bíteší a právě mezi Větrným Jeníkovem a Jihlavou. Poslední částí dálnice, kterou ředitelství chystalo v rámci první etapy oprav, je úsek Velká Bíteš - Devět Křížů, kde se proti výsledkům veřejné soutěže k antimonopolnímu úřadu odvolala společnost Eurovia. Tento úsek byl však, podle dřívějšího vyjádření generálního ředitele Ředitelství silnic a dálnic Davida Čermáka, stejně vybrán jako spíše rezervní. 

Přesné datum zahájení stavebních prací ještě určeno nebylo. "Harmonogram se připravuje a zatím platí, že by se tak mělo stát v posledním dubnovém týdnu," sdělila na dotaz online deníku Aktuálně.cz mluvčí  Vápeníková.

Během rekonstrukce se vymění celý povrch dálnic, udělá odvodnění a vymění infrastruktura. Oba odstavné pruhy budou oproti současnému stavu rozšířeny o 75 centimetrů.

Rekonstrukce jednoho úseku bude trvat zhruba 14 měsíců, přičemž od konce listopadu do začátku března se na D1 pracovat nebude. 

 

Právě se děje

Další zprávy