Obrovský, podmořský, nepochopitelný: Devět nejbizarnějších kruhových objezdů světa

Martin Přibyl Martin Přibyl
16. 6. 2021 6:03
Někteří je uznávají, jiní je nemohou vystát. Kruhové objezdy nebo lépe okružní křižovatky rostou i u nás jako houby po dešti. Jsou bezpečné a jejich kapacita se v některých případech může blížit světelně řízeným křižovatkám. Stavební uspořádání navíc umožňuje velkou volnost pro architekty. Německé zastoupení automobilky Seat vybralo devět nejzajímavějších "kruháčů" z celého světa.

Tady má přednost gejzír: Monheim nad Rýnem

Monheim nad Rýnem má kruhový objezd, na který vás semafory nemusí pustit, a to ne kvůli přednosti v jízdě. Na středovém ostrůvku křižovatky na břehu Rýna je totiž umělecká instalace Thomase Strickera, umělý gejzír. Vodní sloupec zde střílí do dvanáctimetrové výšky a v takovém případě vjezdu zamezí červená světla na trojici křížících se ulic. 

Erupce umělého gejzíru jsou přitom zcela nepředvídatelné, předcházet jim musí vždy 64 hodin slunečního svitu. Město na svých webových stránkách nabízí i orientační předpověď, podle níž si řidiči mohou vybrat alternativní trasu a turisté naopak naplánovat návštěvu Monheimu.

Monheimský gejzír funguje od října 2020 a již si vysloužil kritiku za vysokou cenu díla. Vyšlo na 600 000 eur, tedy asi patnáct a čtvrt milionu korun.

 

Právě se děje

Další zprávy