Bizarní vzkaz řidičům od kanadských úřadů: "Nenechte losy, aby vám olizovali auta"

ČTK ČTK
25. 11. 2020 9:01
Úřady v kanadské provincii Alberta se obrátily na řidiče se žádostí, aby nenechali losy olizovat jejich auta. Tato výzva může sice znít kuriózně, ale jde o to, aby si tito sudokopytníci nezvykli na auta a neztratili před nimi respekt, uvádí na svých internetových stránkách americká televize CNN.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Shutterstock

"Jsou solí posedlí, potřebují ji kvůli minerálům," řekl mluvčí Jasperova národního parku Steve Young. Losi sůl a další minerály obvykle získávají z lizů, které jsou pro ně a další zvířata nachystaná na území parku, ale přišli na to, že se mohou dostat i k posypové soli, která zůstává na autech.

V Jasperově národním parku lidé často zastavují u krajů silnic v naději, že nějakého losa uvidí. Proto se tam nyní objevily světelné tabule s výzvou, aby nenechávali losy olizovat auta. Ochranáři varují, že pokud si zvířata zvyknou na přítomnost aut, bude to nebezpečné jak pro ně, tak pro motoristy. Nejlepší, co mohou udělat, když uvidí, že se k jejich autu los blíží, je odjet pryč, doporučuje Young.

Srážka s losem může být velice nebezpečná a pro posádku smrtelná. Jedná se o velké a vysoké zvíře, takže při nárazu jeho masivní tělo může prorazit čelní sklo a dostat se přímo do kabiny. Základním pravidlem při setkání s losem je tedy zpomalit a snažit se mu vyhnout. Tak ostatně funguje i jeden ze zavedených testů aut, tzv. losí test, tedy dvojitý úhybný manévr ve vysoké rychlosti, který právě setkání s velkým sudokopytníkem simuluje.

 

Právě se děje

Další zprávy