Obrovský, podmořský, nepochopitelný: Devět nejbizarnějších kruhových objezdů světa

Martin Přibyl Martin Přibyl
16. 6. 2021 6:03
Někteří je uznávají, jiní je nemohou vystát. Kruhové objezdy nebo lépe okružní křižovatky rostou i u nás jako houby po dešti. Jsou bezpečné a jejich kapacita se v některých případech může blížit světelně řízeným křižovatkám. Stavební uspořádání navíc umožňuje velkou volnost pro architekty. Německé zastoupení automobilky Seat vybralo devět nejzajímavějších "kruháčů" z celého světa.

Kruháč pod mořem? Na Faerských ostrovech skutečnost

Stavební inženýrství dokáže mnohé, a tak se na světě dá najít i podmořský kruháč. Mají ho na Faerských ostrovech a je součástí jedenáctikilometrového tunelového komplexu Eysturoyartunnilin, který spojuje ostrovy Streymoy a Eysturoy. Před Eysturoy se ale tunel větví, aby se snadno dalo dojet na západní i východní část ostrova, a právě na místě rozvětvení je 72,6 metru pod hladinou moře kruhový objezd. Jeho střed je zdoben sochami a světelnou instalací od faerského umělce Trondura Paturssona.

Eysturoyartunnilin je nová stavba, otevřen byl v prosinci 2020, obyvatelům severských ostrovů ale zkrátí cestu z hlavního města Torshavnu do Runaviku z hodiny a čtvrt na pouhopouhých šestnáct minut. Kruhový objezd poblíž Runaviku mimochodem není jediným na světě v tunelu. V Norsku byste jeden našli v tunelovém komplexu Vallavik, leží ale nad úrovní moře.

 

Právě se děje

Další zprávy