O Lamborghini je zájem. Švýcaři a Britové by ho od VW koupili za 190 miliard korun

ČTK Martin Přibyl ČTK, Martin Přibyl
31. 5. 2021 9:30
Německá automobilová skupina Volkswagen dostala nabídku na prodej své značky Lamborghini za 7,5 miliardy eur (190,7 miliardy Kč). Informaci nezávisle na sobě přinesl britský magazín Autocar a německý Automobilwoche. Podle automobilky Audi, pod kterou značka oficiálně spadá, však Lamborghini není na prodej.
Lamborghinu Huracán Evo, ilustrační snímek.
Lamborghinu Huracán Evo, ilustrační snímek. | Foto: Lamborghini

Nezávaznou nabídku spolu s dalšími podmínkami podle zprávy Autocaru podalo tento měsíc konsorcium, které tvoří švýcarská skupina Quantum Group a britská investiční firma Centricus Asset Management.

Švýcarské firmě Quantum Group šéfuje Rea Stark Rajcic. Jeho jméno není v kruzích spojených s koncernem Volkswagen neznámé. Společně se synem Ferdinanda Piëcha, Antonem, založil značku Piech Automotive. Ta před dvěma lety ukázala v Ženevě koncept sportovního elektromobilu. Předsedou dozorčí rady Piech Automotive je pak bývalý šéf koncernu VW Matthias Müller. 

Pod křídly nových vlastníků by se z Lamborghini měla stát špičková inovativní značka, která se zaměří na nová čistá pohonná ústrojí. Quantum v rámci svého projektu dokonce navrhuje zřízení inovačního centra v Dolním Sasku, tedy spolkové zemi, odkud VW pochází. Vyvíjet a vyrábět by se zde měly baterie a bateriové články, které by byly dostupné i dalším firmám. 

Po prodeji by si Lamborghini mělo pět let držet svoje stávající zaměstnance a mělo by mít také technologické partnerství s bývalým mateřským koncernem. 

Značka Lamborghini byla v minulosti několikrát zmíněna v souvislost s jejím možným prodejem. V prosinci však Volkswagen prohlásil, že se skupina dohodla, že Lamborghini zůstane součástí koncernu, upozornila agentura Reuters.

"Toto není předmětem žádného jednání v rámci skupiny. Ne, Lamborghini není na prodej," reagoval na článek mluvčí Audi.

Společnost s oficiálním názvem Automobili Lamborghini založil v roce 1963 Ferruccio Lamborghini. Audi koupila italskou automobilku v roce 1998 od indonéské firmy Megatech za 110 milionů USD (2,3 miliardy Kč). V současnosti Lamborghini prodává modely Huracán, Aventador a Urus, jejichž výroba závisí na součástkách od Volkswagenu. Loni prodej Lamborghini klesl na 7430 aut z rekordních 8205 aut v roce 2019. Tržby činily 1,61 miliardy eur (33,5 miliady Kč).

Koncern Volkswagen vlastní 12 značek. Patří mezi ně značky osobních automobilů Volkswagen, Audi, Seat, Škoda, Bentley, Bugatti, Lamborghini a Porsche, nákladní vozy MAN a Scania a rovněž užitkové vozy Volkswagen a motocykly Ducati.

 

Právě se děje

Další zprávy