Škoda naznačila, jak bude vypadat její první elektromobil. Mohl by se stát nejhezčím modelem značky

Ondřej Běhal
29. 3. 2017 8:00
Škoda Auto ukázala skicu designové studie Vision E, která je předobrazem prvního čistě elektrického modelu značky. Nový elektromobil se začne vyrábět v roce 2020 a design jeho karoserie v sobě kříží prvky kupé a v současnosti velmi populární kategorie SUV, tedy aut, která vypadají jako terénní. Prototyp měří na délku 4,65 metru, je tedy jen o šest centimetrů kratší než sedmimístné SUV Kodiaq. Škoda u něj slibuje dojezd na jedno nabití až 500 kilometrů. Díky dvěma elektromotorům, z nichž každý pohání jednu nápravu, má mít novinka pohon všech kol. Celkový výkon auta dosahuje až 225 kW, výrobce slibuje maximální rychlost 180 km/h. Další fotografie a podrobnosti naleznete uvnitř grafiky.

Ceny, rozměry a podrobné recenze aktuálně prodávaných vozů Škoda včetně možnosti porovnání s konkurencí si můžete prohlédnout zde.

Foto: Škoda Auto

Škoda Vision E - záď

Prototyp Škoda Vision E v sobě nese rysy modelů Superb a Kodiaq, kterým se blíží i délkou karoserie. Na rozdíl od až sedmimístného Kodiaqu však nabízí místo pouze čtyřem cestujícím. To má být ale královské.

Ze sériově vyráběných elektromobilů se Vision E asi nejvíce podobá modelu Tesla X. Z aut s běžným spalovacím motorem vozu BMW X4.

Ze studie Vision E se stane v roce 2020 první elektromobil značky. Elektrifikaci modelové palety však Škoda zahájí již v roce 2019, kdy uvede na trh Superb plug-in hybrid. Půjde o auto, pod jehož kapotou najdete jak klasickou, zřejmě benzinovou pohonnou jednotku, tak elektromotor. Vůz si bude elektřinu vyrábět sám, zároveň ho ale majitel může nabíjet i ze zásuvky. Dojezd čistě na elektřinu se u tohoto typu aut pohybuje v řádu desítek kilometrů.

 

Právě se děje

Další zprávy