Nepojištěné vozidlo může znamenat až milionové ztráty

Zbyněk Klíč
28. 11. 2011 2:34
Pokud je vozidlo pojištěné, hradí škodu pojišťovna, v opačném případě přechází tato povinnost na viníka nehody
Foto: Záchranná služba Moravskoslezského kraje

Až na miliony korun se může vyšplhat částka vymáhaná na řidiči vozidla, který nemá sjednané povinné ručení a způsobil dopravní nehodu s vážnou újmou na zdraví. Hmotné škody se pak pohybují v řádech desetitisíců korun. Upozorňuje na to společnost DataLife.

Navzdory těmto faktům však jezdí po tuzemských silnicích přes šest set tisíc motoristů bez sjednaného povinného ručení, které je ze zákona povinné. Na rozdíl od případů, kdy je pojištění řádně uzavřeno a kdy škody hradí příslušná pojišťovna, však nese finální zodpovědnost za náhradu nepojištěné škody viník nehody.

Pokud nemá motorista uzavřené povinné ručení, uhradí nakonec veškeré škody ten, kdo toto pojištění zanedbal. Podle Petra Husáka, šéfa společnosti DataLife, která radí lidem v oblasti životního i neživotního pojištění, jsou známy i případy, kdy je na majitele vozidla uvalena exekuce.

Povinné ručení nemá zhruba každé deváté vozidlo registrované v České republice. Řidiči bez povinného ručení přitom ročně způsobí kolem tří a půl tisíce dopravních nehod. Mezi viníky nepojištěných škod jsou nejčastěji zastoupeni muži (80 %) a bývají spíše mladší - dvě třetiny jsou v kategorii do 36 let, uvádí DataLife.

 

Právě se děje

Další zprávy